Høyesterettsdommer Jens E. A. Skoghøy er for tiden i permisjon, men skal etter planen delta i plenumsaken om Svalbardtraktatens rekkevidde i januar. Den siste uken har Skoghøy kommet i fokus grunnet kontroversielle uttalelser om at han mener seg forgiftet.

Senere har Dagbladet publisert meldinger Skoghøy skal ha sendt, der han uttaler seg om Russland og Ukraina.

Annonse

Vårt skatteteam er i vekst og vi trenger flere på laget

I går uttalte Advokatforeningens leder Jon Wessel-Aas til VG at saken sender uheldige signaler til publikum om Skoghøys forhold til grunnleggende rettsstatsprinsipper.

Fredag valgte justitiarius Toril M. Øie for første gang å kommentere kontroversen. I en pressemelding skriver hun:

«For Norges Høyesterett er dette en krevende sak, også fordi vi som arbeidsgiver er bundet av taushetsplikten. Saken gjelder i utgangspunktet en dommers privatliv, og den har medført store menneskelige omkostninger for de involverte. Den har samtidig medført at det rettes oppmerksomhet mot Skoghøys rolle som høyesterettsdommer.   
 
Etter første del av september har ikke Skoghøy deltatt i dømmende virksomhet. De siste sakene han behandlet før han gikk ut i permisjon, var i Høyesteretts ankeutvalg. Den siste saken han var med på der, ble avgjort 9. september. En uriktig formulering i avgjørelsen ble rettet 12. september. To hevingskjennelser er avsagt av ham i ettertid, men dette er rene formalavgjørelser hvor resultatet følger uttrykkelig av loven, jf. straffeprosessloven § 434 syvende ledd siste punktum.
 
Vi har fått mange spørsmål de siste dagene om Skoghøy kan være høyesterettsdommer videre. På helt generelt grunnlag er det viktig å minne om at dommere er selvstendige og uavhengige i sin dømmende virksomhet, ikke bare fra de andre statsmaktene, men også fra sine kolleger og ledelsen i domstolen de tilhører. Dette er et viktig prinsipp, ikke minst for høyesterettsdommere. En dommer kan bare fratas sitt embete eller tas ut av dømmende virksomhet ved suspensjon av Kongen i statsråd eller avskjed ved dom.»