Mannen i 40-årene er ikke tidligere straffet, og har jobbet i det aktuelle fengselet gjennom mange år. De siste seks årene har han som økonomisjef hatt ansvar for både safen med kontanter fra fengselets butikk, og for innsattes og fengselets konti.

Uregelmessighetene begynte så smått å komme for en dag da mannen høsten 2023 ble sykmeldt, og unnlot å overlevere nøkkelen til safen til sin vikar i rollen. Først etter gjentatte purringer fikk fengselet nøkkelen tilbake, og da ble det klart at innholdet ikke stemte overens med regnskapet.

Annonse

Spennende stilling som konsernadvokat - vi søker deg med erfaring innen entrepriserett

Tilsto på SMS

Ifølge anmeldelsen fengselet senere levert til politiet, hentet fengselet deretter inn to ansatte fra andre fengsler til å gjennomgå hele økonomien. Konklusjonen var at det florerte med manglende bilag, usignerte bilag, manglende årsoppgjør, mangelfulle månedsoppgjør og uoversiktlig arkivering.

Den sykmeldte økonomisjefen ble deretter innkalt til møte med rekommandert brev, et brev han unnlot å hente. I stedet tikket det en måned senere inn en lang tekstmelding til fengselssjefen, der mannen tilsto alt. I tillegg til rene underslag fra fengselets safe og konti, viste det seg at mannen også hadde diktet opp erstatningssaker fra reelle, tidligere, innsatte, og med falske signaturer fått beløpene sendt til sin egen konto.

Diktet opp krav fra innsatte

Totalt erkjenner mannen at han med disse metodene har klart å overføre minst 227.000 kroner til seg selv, og da saken nylig ble behandlet i tingretten, ble den gjennomført som tilståelsessak. Tingretten skriver:

«Retten finner at underslaget er grovt. Ved sin vurdering har retten hensyntatt beløpets størrelse, at underslaget er begått over flere år og at det er begått ved brudd på en særlig tillit som følger med stilling som økonomiansvarlig i Y fengsel.»

Mannen tilsto etter hvert også å ha underslått penger fra en forening der han var kasserer, og samlet mente aktor i saken at det var grunnlag for seks måneders fengsel. Tingretten påpeker at det er de fornærmede som har avslørt forholdene, og at mannen selv ikke har tatt initiativ til noen form for tilbakebetaling.

Annonse

Spennende stilling som konsernadvokat - vi søker deg med erfaring innen entrepriserett

Lavere enn påstanden

Likevel mener mener retten at seks måneder ville vært passende om det ikke var for tilståelsesrabatten:

«Siktede tilsto straks og samtykket til tilståelsessak. Dette har medført en prosessøkonomisk besparelse ved iretteføringen av saken og skal vektlegges i formildende retning (...) Sammenholdt med tilståelsen har retten kommet til at straffen bli å fastsette til fengsel i 5 måneder», heter det i dommen.

Ettersom saken gikk som tilståelsessak var det ikke oppnevnt forsvarer.