– Oslo politidistrikt har mottatt flere anmeldelser etter Per Willy Amundsens innlegg i sosiale medier 7. og 8. mars. Det er opprettet straffesak, og politiet vil etterforske saken for å se om ytringene er straffbare etter straffeloven § 185, skriver politiinspektør Renate Myhre Medby i en pressemelding.

Amundsen har nå status som mistenkt og vil bli kalt inn til avhør, opplyser hun videre.

NTB har forsøkt å innhente kommentar fra Amundsen tirsdag, men har foreløpig ikke lyktes.

– Når det nå har kommet anmeldelser, er det politiets jobb å undersøke saken. Det forventer vi at de gjør på en god måte. Utover det har vi ingen kommentar, sier Frps kommunikasjonssjef Jon Helgheim til NRK.

Annonse

Vi søker advokater/-fullmektiger til Sandefjord

Innlegg på kvinnedagen

Bakgrunnen er et innlegg Amundsen skrev i forbindelse med kvinnedagen. Der skrev han blant annet «gratulerer til alle kjedelige kvinnemennesker som ønsker å holde menn tilbake». Han skrev også "(...) radikale kvinnemennesker som ikke vet opp eller ned på en penis».

Han fulgte videre opp i kommentarfeltene, hvor det kom både støtte og kritikk til innlegget.

Han trakk seg søndag som leder av Stortingets justiskomité i kjølvannet av kritikken etter innlegget.

– Jeg har skrevet ting på Facebook i beruset tilstand, med en språkbruk som stortingsrepresentanter bør avstå fra. Det gjenspeiler ikke meg som person, skrev Amundsen i en melding til NTB søndag.

Ikke ulovlig

Han la videre til at han ikke mener han gjort noe ulovlig, men at det han har gjort, har vært en belastning for partiet.

– Fokuset bør være på politikk og ikke saker som dette, skrev han.

Frp-leder Sylvi Listhaug uttalte at Amundsens innlegg var uakseptabelt og at det skapte reaksjoner internt i partiet. Hun mente Amundsen ikke kunne fortsette i vervet som leder for komiteen, og syntes det var riktig av ham å trekke seg.

Frp er i gang med å vurdere hvorvidt de skal ilegge eventuelle sanksjoner mot Amundsen. De har varslet at vurderingene vil ta noe tid.