Det har i juridiske kretser ikke bare vært jubel over EFTA-domstolens virke de senere årene. Da VG i fjor høst avslørte en norsk kampanje for å bytte ut Norges dommer i domstolen, reagerte Baudenbacher kraftig.

"Jeg er tidligere blitt angrepet av folk som står den norske regjeringen nær. Men det er gammelt nytt. Som dommer kan man ikke gi etter for press. Jeg er dessuten stolt av å ha mange venner i det norske juridiske miljøet»", skrev han i en e-post til VG.

- Tiden er inne

Senest for noen uker siden avsa EFTA-domstolen en dom som skaper store bekymringer for det offentlige når det gjelder anskaffelser. Det siste året har 70-åringen også engasjert seg aktivt i Brexit-diskusjonen, men nå varsler han i en pressemelding at han går av til våren.

Carl Baudenbacher er fra Sveits, men har representert Liechtenstein som dommer i EFTA siden 1995. Siden 2003 har han vært domstolens president.

– Jeg føler tida er inne for å la domstolen fortsette sin ferd uten min hånd på roret, sier han til NTB.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken fremkom det feilaktig at Baudenbacher er fra Liechtenstein. Han er fra Sveits.