Rett24 omtalte i fjor sommer en dom fra Eidsivating lagmannsrett, der faktum var at en mann, i en bar, hadde ført en finger opp i skjeden på kvinnen han tidligere hadde danset tett med. Det hele skjedde så fort at kvinnen ikke rakk å si nei.

Mannen ble i tingretten dømt til to år og 10 måneder for voldtekt, men lagmannsretten nedsubsumerte forholdet til bestemmelsen om seksuell handling uten samtykke. Dermed stupte straffen ned til 120 dager fengsel.

Annonse

Vi søker advokat/advokatfullmektig innen offentlige anskaffelser

Opp igjen

Da saken kom til Høyesterett, ble dommen opphevet med tre mot to stemmer. Flertallet kom til at overrumplingselementet gjorde at hendelsen ble rammet av voldtektsparagrafen, til tross for at det hadde vært en form for gjensidig seksualisert kontakt mellom de to i umiddelbar tilknytning til overgrepet.

Eidsivating lagmannsrett behandlet deretter saken på nytt, og dømte mannen til 2,5 års fengsel og 150.000 kroner i oppreisning.

Nå har Høyesteretts ankeutvalg besluttet at denne straffutmålingen skal avgjøres i avdeling. Dermed blir det andre gangen denne saken får full behandling i Høyesterett.

– For høyt

Eidsivating lagmannsrett la til grunn at det ikke finnes noen holdepunkter for at kvinnen ønsket å ha seksuell omgang med domfelte.

«Handlingen skjedde på offentlig sted, hvor fornærmede var ute for å danse og more seg. Den har fått store konsekvenser for henne, som ikke er uvanlig i denne typen saker, men understreker alvoret», skrev lagmannsretten.

– Vi er uenig i at handlingen skal bedømmes som voldtekt, men må forholde oss til flertallets lovanvendelse fra i fjor. Høyesterett har nå en god anledning til en ytterligere nyansering av straffenivået i saker om seksuallovbrudd. Det er aldri blitt avsagt et voldtektsdom med en liknende faktum som i denne saken. 2,5 års fengsel er vesentlig for strengt, sier forsvarer i saken, Simen Skjønsberg fra Sulland.

Lagmannsrettens dom finner du her.