I det opprinnelige forslaget til unntaksloven for koronakrisen, ønsket regjeringen seks måneders fullmakt til å fravike lovregler gjennom forskrift. Under stortingsbehandlingen ble dette skåret ned til én måned.

Sist fredag, 27. mars, trådte loven i kraft, men allerede i går sendte regjeringen ut forslag om å forlenge loven med én måned til, slik at unntakstilstanden vil vare minst til 27. mai.

Annonse

Advokat/advokatfullmektig i enhet for prosedyre

Påsken er i veien

Av høringsnotatet fremgår at Justisdepartementet mener det ikke vil være mulig å gjøre de nødvendige lovendringene på normalt vis. Lovavdelingen skriver:

«Det antas imidlertid at det kan være vanskelig å få fremmet proposisjoner på de aktuelle områdene i tide til at Stortinget får tilstrekkelig tid til å behandle alle proposisjonene før 27. april. Det må også tas i betraktning at det er påske i denne perioden. Det antas videre at det også etter 27. april vil kunne være behov for å fastsette forskrifter med hjemmel i loven § 2.

Departementet foreslår på denne bakgrunn at lovens varighet forlenges med én måned, det vil si til 27. mai 2020, gjennom en endring i § 7. I løpet av denne perioden vil både regjeringen og Stortinget ha høstet mer erfaring med anvendelsen av loven, som kan gi grunnlag for en vurdering av om lovens varighet bør forlenges ytterligere.»

I koronaloven er de lovene som kan fravikes positivt avgrenset gjennom en uttømmende opplisting. I alt 62 lover er nevnt. I høringsnotatet ber departementet om innspill på om denne listen bør justeres.

Departementet fremhever også at enkelte av de forskriftene som til nå er vedtatt med hjemmel i unntaksloven, vil være nødvendige langt utover våren og sommeren. Blant annet er det laget egne koronaregler for avholdelse av generalforsamlinger og årsmøter, og disse holdes oftest i perioden fra april til juni.

Stortinget stoppet fem

Etter koronaloven kan forøvrig et mindretall på én tredel av stortingsrepresentantene underkjenne hele eller deler av en koronaforskrift. I en erklæring som ble sendt fra Stortinget til Statsministerens kontor lørdag, fremkommer at fem av de første koronaforskriftene fikk delvis tommel ned fra et tilstrekkelig stort mindretall. Dette gjaldt endel ganske generelle unntaksbestemmelser knyttet til barnehageloven, opplæring og utdanning.

Disse ble derfor i går justert i et ekstraordinært statsråd.

Høringsfristen på forlengelsen av koronaloven er satt til onsdag i neste uke, 8. april. Høringsnotatet finner du her.