Amnesty International slapp i onsdag kveld en rapport om et hendelse i Tsjernihiv, Ukraina. Episoden fant sted torsdag i forrige uke, og Amnesty har etterforsket saken basert på intervjuer og videobevis. Konklusjonen er er at 47 mennesker, tre av dem i en matkø, mest sannsynlig ble drept av et russisk luftangrep mot sivile mål, der minst åtte ustyrte luftbomber ble brukt.

– Vi må kalle tingene med sitt rette navn. Det er ikke et vanskelig juridisk spørsmål å vurdere om det her er begått en aggresjonsforbrytelse. Det er et lett spørsmål, et angrep som dette på en selvstendig stat faller åpenbart inn under definisjonen på en angrepskrig, ut fra den definisjonen som er inntatt i Romavedtektene. Definisjonen har vært den samme siden Nürnberg-prosessen i 1946, uttalte professor Terje Einarsen til Rett24 sist uke.

Onsdag varslet tysk påtalemyndighet etterforskning av mulige krigsforbrytelser. Lignende prosesser er i gang i Spania, Storbritannia og i den internasjonale straffdomstolen ICC.

Annonse

Spennende stilling som konsernadvokat - vi søker deg med erfaring innen eiendomsutvikling

Vi gir 100.000

Inntil videre må imidlertid Europa håndtere flyktningestrømmen. FN anslår at det nå er rundt 2,2 millioner mennesker som har flyktet fra Ukraina. 1,3 millioner av dem befinner seg i nabolandet Polen.

Som følge av denne menneskerettslige kollapsen, har Rett24 besluttet å starte vårt første, og forhåpentlig siste, tilfelle av kampanjejournalistikk. Vi er en svært liten organisasjon, men vi har en stor plattform. Denne kommer vi de neste ukene til å bruke aktivt i et forsøk på å samle inn penger til Røde Kors, som nå står nå overfor en enorm oppgave.

Rett24 overførte onsdag 100.000 kroner til den nyopprettede spleisen «Det juridiske Norge støtter flyktningearbeidet». I ukene fremover håper vi så mange som mulig fra den juridiske bransjen blir med på å øke denne summen. Det er bare å følge lenken.

Vi kommer til å dekke innsamlingsaksjonen redaksjonelt i tiden frem mot påske.