New York-selskapet LawGeex leverer programvare som ved hjelp av AI-teknologi – kunstig intelligens – setter opp eller analyserer kontrakter. 

I samarbeid med jusprofessorer fra anerkjente amerikanske universiteter, ble det besluttet at det skulle gjennomføres en konkurranse mellom LawGeex-programmet og et team av erfarne forretningsadvokater.

Lagde fasit

Professorene tok for seg fem reelle konfidensialitetsavtaler, og definerte hva som ville være den optimale analysen av i alt 30 rettslige problemstillinger i kontraktene. 

Deretter ble avtalene delt ut til advokatene – og til LawGeex-programmet. Hverken programmet eller advokatene hadde sett akkurat disse avtalene tidligere.

Resultatet var brutalt.

Mens advokatene i snitt klarte å score 85 prosent av det som ble definert som optimalt, klarte datamaskinen å score et snitt på 94 prosent. På én av kontraktene klarte den 100 prosent, mens det høyeste noen av advokatene klarte på noen av avtalene var 97 prosent.

Lynkjapp

Mens advokatene i snitt brukte 92 minutter på analysene, brukte Lawgeex 26 sekunder. Den raskeste advokaten brukte 51 minutter. I etterkant av testen svarte samtlige deltakerne at testen var tydelig, troverdig og presist utformet i forhold til hvordan de normalt ville gjennomgått en avtale.

En av de som deltok i testen, var advokat Grant Gulovsen. Han er spesialist på immaterialrett, og jobber for selskapet IBC Group –International Blockchain Consulting.

Han forteller Rett24 at han opplevde testen interessant, men at han ikke har noen tro på at advokater blir overflødige med første av den grunn. Men han tror det kommer.

Smarte kontrakter

– Selve testen gikk ut på å finne og analysere de rettslige problemstillingene i en konfidensialitetsavtale. Som IP-advokat innen finansteknologi og kryptovaluta, så analyserer eller setter jeg opp minst to slike avtaler i uken. Dette er altså min daglige rutine, og det var interessant å hvor godt kunstig intelligens og maskinlæring kunne identifisere helt spesifikke problemstillinger innen et menneskeskapt avtalespråk. Men jeg ser ikke nødvendigvis at programvare som dette vil erstatte advokater. Jeg ser det mer som produktivitetsverktøy, som kan redusere behovet for rutineoppgaver – som å analysere slike avtaler. Men det er stor interesse for å utvikle systemer som faktisk kan fjerne behovet for advokater. Det er fortsatt langt frem i tid, men jeg tror vi kommer dit.

Grant Gulovsen
Advokat Grant Gulovsen

– Hva er den største hindringen, slik du ser det?

– Mye av diskusjonen har gått rundt å bruke Ethereums «smartkontrakter» til å omgjøre alle avtalerettslige termer til programkode. Den største hindringen er at ingen av de eksisterende blockchain-teknologiene der ute er raske nok, eller skalérbare nok, til at dette er gjennomførbart. Og når så teknologien først er på plass, så må det utarbeides globale standarder som alle er enige om. Så man trenger vel knapt si at det vil ta veldig lang tid før vi trenger å bekymre oss for noe slikt, sier Gulovsen.

Kan lastes ned

LawGeex-programmet er primært rettet inn mot kontraktsanalyse, og er utviklet over tre år gjennom mating med titusener av relle kontrakter.

En full gjennomgang av testen, intervjuer med flere deltakere, samt hele listen over de 30 definerte rettslige problemstillingene som var «fasit» på oppgaven, kan du laste ned fra denne siden.