«Slik retten ser det har saken har vært omfattende og arbeidskrevende for saksøkte, idet saksøker har anført en rekke ulike grunnlag for sin ugyldighetsinnsigelse som det har vært nødvendig å imøtegå», skriver Agder tingrett.

Kommunen tilkjennes derfor 504.000 kroner i sakskostnader, selv som det kun dreier seg om en begjæring om midlertidig forføyning. Sparkesykkelselskapet Ryde taper på alle vesentlige punkter, og retten slår fast at kommunen hadde full rett til å samle inn alle de 1000 Ryde-sparkesyklene, når selskapet nektet å gjøre det selv.

Annonse

Førstekonsulent/rådgiver i Juridisk avdeling (fast stilling)

Bakgrunnen er at Kristiansand kommune i vår vedtok en forskrift om at tillatelse til å drive sparkesykkelutleie skulle tildeles etter reglene om etter gjennomføring av konkurranse om anskaffelse av tjenestekonsesjonskontrakt, etter regelverket for offentlige anskaffelser.

Ryde anførte at loven Stortinget vedtok i fjor ikke hjemler tildeling av konsesjon på denne måten. Loven åpner kun en tillatelsesordning etter tjenesteloven, mener Ryde. Og en slik tillatelsesordning er det etter selskapets syn ikke hjemmel for i dette tilfellet.

Dette er Agder tingrett ikke enig i:

«Retten kan ikke se at verken lovens ordlyd eller forarbeider legger begrensinger på hvordan en tillatelsesordning kan utformes. Retten kan heller ikke se at det er andre forhold som tilsier at å følge prosedyrebestemmelsene for tjenestekonsesjoner ved gjennomføringen av konkurransen om tildeling av tillatelser, er i strid med hjemmelsloven eller EØS-avtalen.

Etter rettens syn er det dermed ikke noe som tilsier at tillatelse ikke kan gis i form av en tjenestekonsesjonskontrakt, forutsatt at ordningen ikke utformes i strid med hjemmelsloven, legalitetsprinsippet og overordnede rettsnormer, herunder EØS-retten.

Retten vurderer at en anbudsprosess slik Kristiansand kommune har lagt opp til, er lovlig.»

Ryde valgte ikke å delta i anbudskonkurransen kommunen holdt, ettersom de mente den ikke var gyldig.

– Vi har ikke et problem med at Kristiansand kommune utlyser en konkurranse. Vår kritikk retter seg mot at den ikke stemmer overs med reglene i forskriftene, uttalte Rydes advokat Joar Heide til NRK i juli.