Saken Høyesterett avgjorde denne uken, innebærer at både tingretts- og lagmannsrettsdommen må oppheves, og straffesaken starte på nytt.

Bakgrunnen er at underrettene oppnevnte en psykiater som også tidligere hadde vært sakkyndig i straffesak mot samme mann. Dette skjedde så langt tilbake som i 2001. Den gang vurderte den sakkyndige ham til å være tilregnelig.

Høyesterett mener ikke at dette i seg selv er inhabiliserende. Problemet er at en annen sakkyndig senere kom til motsatt resultat, med den konsekvens at straffedommen fra 2001 ble gjenopptatt, og mannen frifunnet.

Annonse

Advokat/advokatfullmektig - kapitalforvaltning og finansregulatorisk

Uriktig domfellelse

Høyesterett uttaler i sin avgjørelse at den uriktige domfellelsen har fått store negative konsekvenser for tiltalte, ved at han har sonet straff han ikke skulle sonet:

«Det tidligere oppdraget (sakkyndige) hadde og de konsekvenser dette fikk for A, gjør at omverdenen etter en objektiv målestokk vil ha rimelig og saklig grunn til å tvile på den sakkyndiges upartiskhet.»

I sin argumentasjon har påtalemyndigheten fremholdt at da psykiateren ble oppnevnt, var det 16 år siden sist han ble oppnevnt. Høyesterett mener dette bare kan få begrenset betydning i habilitetsvurderingen, når temaet, om tiltalte er strafferettslig tilregnelig, er det samme.

Høyesterett trekker også frem at sykdomshistorikken måtte inngå i den rettspsykiatriske undersøkelsen, og at de observasjoner han gjorde den gangen, vil være av betydning i det nye oppdraget som sakkyndig. 

– Tilbake til null

Advokat John Christian Elden representerer tiltalte og er oppgitt over saksgangen.

– Jeg skjønner ikke motviljen politiet og domstolene hadde mot å oppnevne en annen psykiater enn den som var ansvarlig for et justismord mot klienten 16 år tidligere. Politiet insisterte på at han måtte få oppdraget, og det har satt hele saken mange år tilbake i tid ved at man nå må starte på nytt dersom ikke påtalemyndigheten nå frafaller saken, skriver han i e-post til Rett24

Aktor i saken, statsadvokat Leif Aleksandersen, har ingen kommentar til avgjørelsen.

– Dommene fra henholdsvis tingrett og lagmannsrett er nå opphevet. Det innebærer at påtalemyndigheten må starte forfra igjen. Det første blir å få oppnevnt to nye sakkyndige, og så må det tas videre derfra, sier Aleksandersen.

Se avgjørelsen her