Schjødt-partner Vidar Strømme (63) er ansatt som ny fagdirektør i Norges institusjon for menneskerettigheter. Her skal han blant annet ha det overordnede ansvaret for NIMs arbeid med ytringsfrihet. Det opplyser NIM på sin hjemmeside.

– Ringte de deg eller du dem?

– Jeg søkte den ledige jobben på vanlig måte. Jeg har vært advokat lenge nok, og har rett og slett lyst til å gjøre dette i stedet. Arbeidet med ytringsfrihetsspørsmål har alltid vært faglig viktig for meg, og år etter år med rettssaker gjør at det frister med noe nytt.

Lønnskutt

Strømme har i sin advokatkarriere hatt en lang rekke svært høyt profilerte prinsippsaker. Som forsvarer prosederte han flere av dobbeltstraffsakene tidlig på 2000-tallet, blant annet i plenum. Han representerte Esso i norgeshistoriens største rettssak, den beryktede Balder-saken. Saken gjaldt heving av kontrakten på bygging av et produksjonsskip, og hovedforhandlingen gikk fra mars 2000 til november 2001.

Mer nylig representerte han Edward Snowden i spørsmålet om en eventuell utlevering til USA, og han fikk Norge felt i Strasbourg så sent som i 2017. Et overfladisk søk på navnet hans i Lovdata gir 119 treff i Høyesterett, hvorav 24 i avdeling og 95 i ankeutvalget.

– Det er ikke til å stikke under stol at man tjener bedre som partner i Schjødt enn som fagdirektør i staten. Hvor mye går du ned?

– Lønnen blir vel rundt 10 prosent. Men om man bare tenker sånn, så kan man jo aldri slutte som advokat. Man kan ikke la livet sitt bli styrt av penger. Jeg synes den jobben jeg nå går til virker spennende. Den er viktig, og den treffer mine verdier godt. Så da synes jeg ikke det var noen vanskelig beslutning, sier Strømme, som i ligningen for 2019 sto oppført med en skattbar inntekt på snaut 15 millioner kroner.

– Og forholdet til Schjødt?

– Det er utelukkende positivt. Jeg er veldig fornøyd med Schjødt, og har vært det hele tiden.

– Henrykt

Strømme tiltrer sin nye stilling i oktober. Før han begynte i Schjødt, der han også har vært styreleder, hadde han blant annet rukket å være statsadvokat, og advokat hos Regjeringsadvokaten. Sistnevnte er en CV-post han har til felles med sin nye sjef i NIM, direktør Adele Matheson Mestad.

– På en skala fra 1 til 10, hvor overrasket ble du da Strømme søkte jobb?

– Jeg var egentlig bare vilt henrykt. Jeg gleder meg enormt til å jobbe sammen med en av Norges aller beste ytringsfrihetsjurister, og jurister generelt. I tillegg er Strømme et utrolig fint menneske, som det skal bli en veldig stor glede å få hit, sier Mestad.

Den første fagdirektøren for ytringsfrihet i NIM var forøvrig Anine Kierulf, som var nær kollega med Strømme i Schjødt før hun gikk til NIM.