Det viser en undersøkelse Sivilombudet har gjort ved Ringerike fengsel. Dette er et fengsel med høyt sikkerhetsnivå, og bakgrunnen er en klage Jussbuss har levert på vegne av en innsatt.

Den innsatte hadde vært 22 dager i isolasjon grunnet vold, men da han skulle tilbakeføres var det ikke lenger plass. Han ble derfor sittende ytterligere 16 dager i isolasjon, med hjemmel i en bestemmelse som sier at innsatte kan utelukkes fra fellesskapet dersom «bygningsmessig forhold» gjør det «påkrevet».

Annonse

Teamleder jurist innen regelverk og juridiske tjenester i Forsvaret

– Kun uforutsette forhold

Sivilombudet mener denne hjemmelen bare hjemler isolasjon i akutte, uforutsette plassmangersituasjoner, ikke varig trengsel. Kriminalomsorgen svarer at det anses lite ønskelig å holde en celle ledig i fellelsskapsavdelingen mens en innsatt sitter utelukket, fordi dette vil redusere kapasiteten ved fengselet.

Ombudet skriver:

«Etter regionens oppfatning ville en endring av praksisen, om å utelukke innsatte delvis fra fellesskapet som følge av plassmangel i egnet fellesskapsavdeling, innebære at fengselets kapasitet må reduseres.

Som nevnt har ombudet forståelse for at det ikke er ønskelig å redusere kapasiteten i fengselet, men Kriminalomsorgen kan ikke ha en praksis som legger opp til å utelukke innsatte uten tilstrekkelig hjemmel for å kunne opprettholde en høyere kapasitet. En målsetning om effektiv soningsavvikling kan ikke begrunne en lovstridig praksis. Dersom det ikke er mulig å forhindre uhjemlede utelukkelser på en annen måte, vil det være nødvendig å redusere belegget i fengselet.»

Bilde av saksbehandlerne i fengselsgruppa, Jussbuss.jpg
Fengselsgrupppa, Jussbuss.

– Ingen unik sak

– Gjennom vår saksbehandling er vi stadig i kontakt med isolerte innsatte. Isolasjon er et av de mest inngripende tiltakene myndighetene kan iverksette og kan ved omfattende bruk ha alvorlige konsekvenser for innsattes helse. Saken vi klagde inn til Sivilombudet i høst 2022 er dessverre ingen unik sak, sier Kaja Øien Hultgren fra Fengselsgruppa i Jussbuss, som har drevet denne saken gjennom.

– Vi snakker ofte med innsatte som sitter isolert grunnet bemannings- og bygningsmessige utfordringer i fengselet. Det er ekstremt kritikkverdig at innsatte sitter isolert uforholdsmessig lenge fordi fengselet ikke har nok plass til å overføre innsatte tilbake til fellesskapet. Vi håper at Sivilombudets uttalelse i denne saken  igangsetter en landsdekkende gjennomgang av isolasjonspraksisen i norske fengsler. Det er på høy tid, sier Hultgren.

Annonse

Vi søker ein jurist med interesse for forvaltingsrett og personvern

Ulovlig praksis

Sivilombudet avsluttet sin uttalelse med å be Kriminalomsorgen sende over tilsvarende vedtak for 2023 når året er over.

«Gjennomgangen av de siste tilsvarende vedtakene om utelukkelse viser at disse var begrunnet på samme måte som i enkeltsaken som er vurdert av ombudet. Ombudet er derfor kommet til at det er sannsynlig at mange av disse vedtakene led av den samme hjemmelsmangelen som vedtaket behandlet i denne saken. Fengselet ser dermed ut til å ha en ulovlig praksis, som må endres», heter det i uttalelsen, som du finner her.