Har du negative yrkeserfaringer knyttet til din eller din partners småbarnstilværelse? I så fall sitter det en forsker på OsloMet og vil snakke med deg.

Forsker Eirin Pedersen sitter nemlig med et forskningsprosjekt på oppdrag for for Likestillings- og diskrimineringsombudet, der hun skal kartlegge og forklare arbeidslivsdiskriminering av småbarnsforeldre.

Annonse

Har du erfaring innen eiendom og prosedyre? Vi søker ny konsernadvokat

– Vi ønsker en kartlegging av diskrimeningsforekomsten i Norge generelt, og vi gjør derfor en survey ulike bransjer, og intervjuer arbeidstakere og arbeidsgivere. I tillegg ønsker vi å gå ekstra dypt inn en to utvalgte yrkesgrupper, og det er advokatstanden og lærerstanden.

eirin pedersen.jpg
Eirin Pedersen.

– Hvorfor akkurat advokatene?

– For det første finnes de både i offentlig og privat sektor, for det andre skiller de seg litt ut i negativ retning, i tidligere forskning. Veldig mange undersøkelser viser at kvinner forlater advokatyrket når de får barn. Dette er en bransje det er forsket mye på, så det finnes derfor en del vi kan bygge videre på.

– Hva slags advokater er det dere ønsker å snakke med?

– Vi vil gjerne komme i kontakt med folk som jobber som advokater og som har opplevd manglende tilrettelegging, har sakket akterut, eller har andre negative erfaringer knyttet til det å skulle kombinere arbeid og småbarnsliv. Vi ønsker rett og slett mer innsikt i hvordan dette arter seg.

– Så ikke et representativt utvalg av advokater altså.

– Den samlede undersøkelsen vil basere seg på et representativt utvalg, der Gallup vil trekke et utvalg av arbeidstakere fra hele arbeidsmarkedet, men vi vil ikke få representative tall ned på den enkelte yrkesgruppe nei.

Pedersen forteller at flere tidligere undersøkelser viser at økningen i antall kvinnelige jurister i hovedsak skjer i offentlig sektor, og at kvinner gjerne går fra privat til offentlig sektor når de får barn.

– Dette er indikasjoner på både direkte og gråsone-diskriminering, sier Pedersen.

Studien skal gjennomføres i høst, og overleveres i mars. Om du har informasjon som kan være relevant for studien, kan du kontakte Pedersen på epost.