Flommen av svindelforsøk på internett har nå fått en variant på domstolenes bekostning. I en epost som er sendt ut til et ukjent antall mennesker, misbrukes domstolene i et forsøk på å få privatpersoner til å oppgi sitt BankID-passord.

Meldinger fra folk som er forsøkt svindlet begynte å komme onsdag morgen, og ved 11-tiden var det kommet inn varsel fra 20 forskjellige personer, forteller kommunikasjonsdirektør Yngve Brox i Domstoladministrasjonen.

Falskt domene

– De som melder fra har mottatt en epost, som skal se ut som om den kommer fra «domstol.no». De blir tilsynelatende stevnet som vitne i straffesak i Oslo tingrett. I eposten blir de bedt om å logge seg på med sin Bank-ID, sier Brox.

original-8FE78082-00B2-426A-AD16-7285D407D2CA.jpeg
Dette mailadressen er svindel.

Ser man nærmere på eposten, så oppdager man imidlertid at den ikke kommer fra det offisielle domstol.no-domenet, men snarere fra et domene som heter domstol-norge.com. Dette domenet har ingenting med norske domstoler å gjøre, og domstolene ber alle som mottar slike mailer om ikke å forsøke å logge seg inn.

Bruker ikke BankID

– Norges domstoler ber ikke vitner om å logge seg på via BankID. Dersom man mottar en melding fra oss som vil få deg til å gjøre dette, så er det et svindelforsøk, advarer Brox.

– Hvordan sendes ekte stevninger?

– Det kan være både brev og epost, men da skriver vi aldri at noen skal logge seg inn med BankID, sier Brox.

Så langt har ingen av de som har kontaktet DA selv gått på svindelforsøket.