Bakgrunnen for at Tilsynsrådet besluttet å reise sak, var at en rekke fullmektiger i Wiersholm og Thommessen fremstod som advokater på firmaenes hjemmesider, uten at personene hadde advokatbevilling.

Begge firmaene har valgt å endre praksis, selv om verken Wiersholm eller Thommessen mener lovbestemmelser er brutt.

«Titlene «fast advokat» og «senioradvokat» er våre interne stillingskategorier, som vi har operert med i en årrekke, og som vi forstår har vært gjeldende praksis også i andre firmaer. Stillingstitlene er ikke ment å signalisere hvorvidt den enkelte ansatte har advokatbevilling eller ikke, men benyttes for å kommunisere hvilket kompetansenivå den enkelte medarbeider har», skrev managing partner Morten Goller i Wiersholm i et tilsvar.

Annonse

Konkurranserettsteamet i Haavind opplever økt oppdragsmengde og søker en ny advokat eller advokatfullmektig for å styrke teamet!

– Manglende vilje

Nå har Tilsynsrådets styre behandlet saken, og kommet til at de slett ikke er fornøyd med svaret. Tilsynsrådet skriver:

«Tilsynsrådets styre finner advokatenes redegjørelse svært lite tilfredsstillende. Styret kan vanskelig lese uttalelsen på en annen måte enn at Advokatfirmaet Wiersholm AS oppfatter at det står fritt til å benytte tittelen «advokat» i alle tilfeller der det finner det hensiktsmessig på bakgrunn av sin vurdering av vedkommendes kompetanse, og uavhengig av om domstollovens vilkår for å få bevilling er oppfylt eller ikke. Dette vitner om en manglende evne og vilje til å innrette seg etter grunnleggende bestemmelser i domstolloven. Advokatene synes heller ikke å ta inn over seg at bruk av titler som «fast advokat» eller «senioradvokat» – også på selskapets hjemmeside – kan være villedende overfor det rettssøkende publikum og andre samfunnsaktører, hvilket i noen tilfeller vil kunne tenkes få negative konsekvenser for disse.»

Konklusjonen er at Wiersholm AS ved managing partner Morten Goller, styreleder Kjersti Tøgard Trøbråten, styrenestleder Tom Rune Lian og styremedlemmene Jon Rabben, Jan Fougner og Christer Linn Langvall Søreide meddeles en formell advarsel etter domstolloven § 225.

– Økonomisk motivert

Tilsynsrådet fremhever i vedtaket at det er snakk om et betydelig antall advokatfullmektiger uten advokatbevilling som er presentert som enten som advokat eller senioradvokat også i e-poster, og i enkelte sammenhenger der advokatfirmaet gir tilbud til mulige klienter.

«Selskapets ledelse har her foretatt et bevisst valg ved bruk av feil tittel ved presentasjonen av den enkelte advokatfullmektigen. Bruken av feil titler er systematisk. Det er videre grunn til å tro at praksisen har en økonomisk motivasjon, idet selskapet får en annen posisjon i Norge og internasjonalt som følge av at det fremstår som et større advokatfirma enn det faktisk er. Tittelen er også benyttet ved fremleggelse av tilbud til potensielle klienter, og har i den forbindelse etter det opplyste vært knyttet opp mot intervaller for timepris.»

– Vi tar Tilsynsrådets vurdering til etterretning og endret også umiddelbart stillingstitlene etter første henvendelse fra dem. Vår intensjon med de tidligere stillingskategoriene har ikke vært noe annet enn å kommunisere våre ansattes kompetansenivå og erfaring – og er på ingen måte økonomisk motivert, sier Morten Goller til Rett24.

Annonse

Erfaren advokat/-fullmektig innen M&A

Har utsatt Thommessen-saken

Tilsvarende sak er reist mot Thommessen, men denne er ennå ikke blitt realitetsbehandlet, ettersom Tilsynsrådet har etterlyst ytterligere informasjon fra selskapet.

Etter at Tilsynsrådet tok opp saken, har Wiersholm gått over til å omtale de aktuelle fullmektigene med engelske betegnelser, nærmere bestemt «associates» og «senior associates». Heller ikke dette er nødvendigvis greit, skriver Tilsynsrådet, som mener det kan «reises spørsmål om dette er en tilfredsstillende løsning». Styret vil imidlertid drøfte dette nærmere før det gir tilbakemelding på spørsmålet.

– Vi vil nå gå en ekstra runde med Tilsynsrådet for å forsikre oss om at våre foreslåtte engelsk stillingstitler er i tråd med deres retningslinjer, sier Goller.