I følge VG skulle saken egentlig vært behandlet som en tilståelsessak i Oslo tingrett i dag. Retten kom imidlertid til at vilkårene for tilståelsesdom ikke var oppfylt.

– Vi forsøkte å få til et rettslig avhør med en tilståelse, men dommeren avbrøt rettsmøtet da forklaringene til siktede ikke var så uforbeholden som den skal være ved tilståelsessaker, sier førstestatsadvokat Håvard Kampen i Økokrim til VG.

Ifølge tiltalen mot Malthe-Sørenssen lurte han også et familiemedlem til å låne ham tilsammen 600.000 kroner til oppdiktet kreftbehandling.

Lurte banker og ektefelle

Han er også tiltalt for å bruke falske dokumenter som grunnlag for en lang rekke lån. Blant annet skal han ha lurt Rørosbanken til å låne ham tilsammen 4,8 millioner kroner. I en lang rekke tiltalepunkter for dokumentfalsk, er han også tiltalt for å ha gitt advokat Johnny Sveen en falsk prosessfullmakt på vegne av sin daværende ektefelle.

Forsvarer Trygve Staff sier til VG at begge partene mente vilkårene for pådømmelse var til stede, men at dommeren mente noe annet.

Geir Malthe-Sørenssens bedragerier kom for en dag da VG avdekket hvordan han hadde diktet opp kilder i forbindelse med sine «avsløringer» i Treholt-saken.

Les VGs prisbelønte artikler her