Bakgrunnen for straffesaken er en svært omfattende voldtektstiltale mot en mann i 40-årene. Mannen er tiltalt for, og har erkjent, at han gjennom fem år begikk systematiske overgrep mot en jente han var i en tilnærmet familiesituasjon med.

Barnet var i perioden for overgrepene fra åtte til tretten år gammelt, og mannen er derfor tiltalt etter bestemmelsen om voldtekt av barn under 14 år. Retten legger til grunn at det i løpet av perioden som er omfattet av tiltalen er skjedd minimum rundt 125 overgrep, og sannsynligvis langt flere. Mannen er dessuten tiltalt for å ha filmet og fotografert mange av overgrepene, som blir beskrevet som smertefulle for barnet.

Annonse

Vi søker en rådgiver/seniorrådgiver til Arbeidsrett SMB

Avdekket på skolen

Forholdet ble avdekket da jenta skulle fylle ut et standardskjema hos helsesykepleier på skolen, og krysset «ja» på om hun noen gang var blitt utsatt for seksuelle krenkelser. Etter at helsesykepleier hadde lest skjemaet, ble jenta invitert til en samtale. Der fortalte 13-åringen at siste overgrep var skjedd så sent som kvelden i forveien.

Bekreftende DNA-prøver ble kort tid etterpå sikret fra overgriperen, som har sittet i varetekt siden.

Aktor la i påstanden til grunn at saken har et så voldsomt omfang at det er vanskelig å finne sammenlignbar praksis, med tok ut fra praksis fra Høyesterett utgangspunkt i en straff på «opp mot» 10 års fengsel. Aktor foreslo deretter en tilståelsesrabatt på 20 prosent, og landet på 7 år og 6 måneder.

Varslet

Dette mener tingretten er for lavt, og skriver:

«Retten varslet under hovedforhandlingen at det kunne bli aktuelt å gå ut over aktors straffepåstand om fengsel i 7 år og 6 måneder, noe som også er rettens endelige vurdering.

Dette har sin bakgrunn i at saken skiller seg fra de saker som er fremlagt i saken ved det store antall overgrep som er begått mot fornærmede, hvorav mange tilfeller av grov voldtekt, og det er rettens vurdering at det ved aktors fastleggelsen av utgangspunktet for straffen ikke er tatt tilstrekkelig hensyn til dette. Det er videre rettens vurdering at straffeforslaget heller ikke i tilstrekkelig grad hensyntar (i) graden av misbruk av det sterke tillitsforholdet som fornærmede hadde til tiltale, (ii) betydningen av tiltaltes gjentatte overtalelser, press, trusler og manipulasjon samt også ren fysiske maktbruk overfor fornærmede, (iii) de påkjenninger i form av ubehag og ren smerte som fornærmede ble påført gjennom overgrepene, og (iv) de krenkelser som er knyttet til fremvisning av filmer for å presse fornærmede ytterligere i forbindelse med overgrep.»

Annonse

Er du jurist og ønsker å være en del av et nasjonalt juridisk fagmiljø?

Rabatt

Forsvarer anførte at tilståelsrabatten burde settes høyere, men retten mener 20 prosent er rimelig. Dette blant annet under henvisning til at tilståelsen kom først etter at det var tatt DNA-prøver, samtidig som mannen visste hva politiet kom til å finne på PCen hans.

Ut fra det som finnes av praksis mener retten at utgangspunktet for straffen skal være 12 års fengsel, og lander etter tilståelsesrabatt på 10 år.

– Jeg la på bakgrunn av gjeldende rettspraksis til grunn at straffenivået lå opp mot 10 års fengsel, før tilståelsesrabatt. I ettertid ser jeg at dette straffenivået ikke i tilstrekkelig grad tar høyde for omfanget av overgrep i denne saken, som i tid spenner over ca. 6 år og omhandler minst 125 overgrep – hvor mange av disse hører til de mest alvorlige. Etter mitt syn er tingrettens utgangspunkt på minst 12 års fengsel et riktig nivå. Etter det jeg er kjent med, er dette den klart mest alvorlige saken som er pådømt her til lands i nyere tid, hvor det kun er ett barn som er fornærmet, sier statsadvokat Per Morten Schjetne.

Forsvarer besvarte ikke henvendelser fra Rett24 tirsdag.