Ifølge tidligere uttalelser fra Det Norske Travselskap, må travkuskene ut med mer enn 20 millioner kroner som følge av prinsippavgjørelsen som kom fra Høyesterett sist uke. Saken handlet om definisjonen av motytelse i forbindelse med utbetaling av premier. Praksis er at idrettspremier ikke regnes som omsetning, ettersom skattemyndighetene ikke vurderer dem som vederlag for en konkret tjeneste.

Pengepremier i travsporten har imidlertid en litt annen karakter, ettersom premiene der går til hestens eier. Kusken får normalt en prosentandel av premien, og dette mener skattemyndighetene må sees som et vederlag for at de kusker, og ofte trener, hesten.

Annonse

Én søknad - to opphold: Er du vår nye arbeidsretts-trainee?

Etter å ha vunnet i tingretten, tapte travmiljøet i Agder lagmannsrett. Nå har Høyesterett forkastet anken.

Førstvoterende Per Erik Bergsjø skriver:

«Samlet sett har jeg på denne bakgrunn kommet til at premieandelen til kusken bygger på en underliggende avtale med hesteeieren. Premieandelen må anses som et vederlag for den tjenesten kusken leverer ved å kuske hesten i travløp. Det er med andre ord ikke tale om en utbetaling som bygger på regelverket for konkurransen uten at det leveres en motytelse. Klagenemnda for merverdiavgift har korrekt kommet til at det skulle vært beregnet merverdiavgift av utbetalingene av premieandeler til Tengsareid i etterberegningsperioden.»

Les hele dommen her