Borch leverte sin masteroppgave i 2014. Fredag innrømmet hun å ha kopiert avsnitt fra andre masteroppgaver uten å oppgi dette som kilde, og trakk seg fra stillingen som forskningsminister.

– Når det kommer meldinger om fusk eller mistanke om fusk, innebærer det at vi vil gjøre nærmere undersøkelser. Dette gjelder generelt og er ikke unikt for denne saken, sier Tveiterås til Dagbladet.

Annonse

Vi søkjer nye tilsette til arbeidet med havvind

Kan miste graden

Borchs masteroppgave ble undersøkt av UiT og ikke registrert som fusk da den ble levert. Men systemet for plagiatkontroll som UiT benyttet den gang, hadde ikke oppgaver fra andre universiteter inkludert i sin database. Masteroppgavene som Borch har hentet tekst fra, er skrevet ved Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen.

Borch risikerer nå å miste mastergraden i rettsvitenskap og bli utestengt fra universitetet, sier jussprofessor Terje Einarsen ved Universitetet i Bergen til VG.

– Hun blir ikke satt i fengsel, og hun kommer ikke til å bli ilagt bøter, sier han.

Avslørt på Twitter

– Feilen, den er min, og det tar jeg det fulle og hele ansvaret for. Det har vært et stort privilegium å være statsråd i denne regjeringen, sa hun på en kort pressekonferanse fredag kveld.

– Da jeg skrev min masteroppgave for rundt ti år siden, gjorde jeg en stor feil. Jeg hentet tekst fra andre oppgaver uten å oppgi kilde, erkjente hun.

E24 og Dagens Næringsliv har funnet flere passasjer i masteroppgaven hennes fra 2014 som er identiske med deler av to andre masteroppgaver. Hun oppga ikke de andre masteroppgavene som kilde. Også stavefeil i de identiske passasjene er med i Borchs oppgave, skriver avisene.

Det var X/Twitter-kontoen «Oslostudenten» som først meldte om saken torsdag. BI-studenten Kristoffer Rytterager står bak denne kontoen.

Annonse

Politifullmektig / politiadvokat / politiadvokat 2

Petroleumsrett

Borch skrev masteroppgave i rettsvitenskap ved Universitetet i Tromsø i 2014. Tittelen var «Sikkerhetsregulering i norsk petroleumsrett: Ivaretakelse av HMS-forpliktelser i rettighetshavergruppen på norsk sokkel».

Det som har kommet fram, er ikke forenlig med den tilliten som er nødvendig for å være forsknings- og høyere utdanningsminister, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.