Som Rett24 meldte fredag morgen, er det bare noen få dager igjen til den midlertidige loven om videomøter i straffesaker opphører av seg selv, den 1. desember.

Les: Onsdag forsvinner videomøte-hjemmelen – domstolene fortviler

Allerede i september sendte den forrige regjeringen et forslag om forlengelse på høring. Tross massiv støtte fra domstolene, er forslaget foreløpig ikke blitt fulgt opp av den nye regjeringen.

Statssekretær Hans-Petter Aasen (Sp) i Justisdepartementet uttalte i går kveld til Rett24 at «om kort tid» vil ta stilling til om et slikt forslag skal sendes til Stortinget.

Da protokollen for ukens statsråd ble offentlig fredag formiddag, ble det klart at det tidligst kan skje ved neste statsråd. Det vil normalt si neste fredag, med mindre Regjeringen skulle finne på å holde et ekstraordinært statsråd.

Annonse

Seksjonsledere

Ingen tvil

Uansett vil det ta tid fra proposisjonen fremmes til loven kan tre i kraft, så at hjemmelen forsvinner på onsdag, er nå klart.

–Det er ingen som helst tvil om at loven vil opphøre på onsdag. Det er nå åtte uker siden forslaget ble sendt på høring. Dette er klønete fra Justisdepartementet, sier Høyres justispolitiske talsperson, Sveinung Stensland.

Sist loven ble forlenget, i mai, tok det seks uker fra proposisjonen ble fremlagt til Stortingsbehandlingen var ferdig. Domstollederne i de to største domstolene i landet frykter nå at de vil måtte utsette straffesaker fordi aktører blir forkjølet, og derfor ikke bør møte fysisk i retten.

– Den forrige regjeringen la til rette for en smidig fortsettelse, ved å sende forslaget på høring allerede i september. Dette er jo et beredskapsspørsmål. Når vi nå har stigende smittetrykk igjen så må vi være forberedt, rettssystemet må funger også i en pandemi. Nå kommer vi i en situasjon der lovgivningen ikke åpner for bruk av fjernmøter dersom aktører har symptomer som gjør at de ikke bør møte i retten. Denne beslutningsvegringen i regjeringen vil kunne gå ut over fremdriften i rettssaker. Slik situasjonen er nå, skal det ikke mer enn snufsete nese til før rettsmøtet ikke kan gjennomføres, sier Stensland.

Kan hurtigbehandles

– Hvor fort vil det være teknisk mulig å få vedtatt loven, når proposisjonen først kommer?

– Proposisjonen må jo fremmes i statsråd, og neste statsråd er vel formodentlig neste fredag. Vi skal være smidige her i Stortinget, de kan fremme dette som en hurtiglov. Det har vært gjort før, og da kan man hoppe over komitébehandlingen. Det aller raskeste som er mulig blir da én arbeidsuke. Men det er jo ikke en heldig fremgangsmåte, og noe som kunne vært unngått. Hvis dette er den nye måten å tenke beredskap på, så ser jeg litt mørkt på det, sier Stensland.

Både førstelagmann Marianne Vollan og sorenskriver Yngve Svendsen uttalte tidligere til Rett24 at de frykter en situasjon uten den midlertidige loven.

– Jeg er svært bekymret for konsekvensene av at de midlertidige «covid-reglene» opphører 1. desember. Aller mest kritisk er det at vi mister muligheten til delvis fjernmøte i straffesaker. Det er mye og kraftig forkjølelse i omløp nå. Vi følger selvsagt det nasjonale rådet om å holde seg hjemme i slike situasjoner, sier Marianne Vollan.