«Departementet vil innledningsvis bemerke at det fortsatt er noe tid til 1. desember, og at det er usikkerhet knyttet til om smittesituasjonen vil tilsi at den midlertidige loven bør foreslås forlenget.»

Det skrev Justisdepartementet i et høringsnotat som ble sendt ut 17. september. Siden det likevel hastet litt, ble det kun gitt to ukers høringsfrist. Da høringen ble avsluttet 1. oktober, hadde en forlengelse fått støtte fra alle domstoler, og fra Oslo statsadvokatembeter.

Riksadvokaten var mer forbeholden, basert på at samfunnet på det daværende tidspunktet, i slutten av september, var gjenåpnet.

Annonse

Rådgiver/seniorrådgiver - Jurist

Ennå ikke bestemt seg

Loven det er snakk om heter «midlertidig lov om tilpasninger i prosessregelverket som følge av utbruddet av covid-19». Det er denne som gir domstolene mulighet til å avholde rettsmøter på video i straffesaker, dersom det vurderes nødvendig og ubetenkelig. Siden den ble vedtatt første gang i fjor vår, er den blitt forlenget med jevne mellomrom. Sist det skjedde var 28. mai, da lovens utløpsdato ble flyttet til 1. desember.

Eller kommende onsdag, som vi nå kan kalle det.

Da opphører loven av seg selv. Hvorvidt den skal forlenges, har regjeringen ennå ikke tatt stilling til, forteller sier statssekretær Hans-Petter Aasen (Sp).

– Det er riktig at de midlertidige reglene vi har nå gjelder til 1. desember 2021 Slik smittesituasjonen utvikler seg, er det mye som tilsier at særlig reglene om utvidet adgang til fjernavhør likevel bør videreføres. Det er i tråd med synspunktene fra mange av høringsinstansene, inkludert fra domstolene. Regjeringen vil om kort tid ta stilling til om et slikt forslag skal sendes til Stortinget, sier Aasen.

– Svært bekymret

Med mindre regjering og storting setter historisk rekord i hurtigbehandling, og gjennomfører en full lovprosess i løpet av maksimalt tre virkedager, blir det med andre ord i det minste en pause i den midlertidige hjemmelen.

Man kan merke seg at sist loven ble forlenget, så ble

  • proposisjonen fremmet 9. april,
  • justiskomitéens innstilling avgitt 11. mai,
  • første gangs votering gjort 25. mai, og
  • andre gangs behandling gjort 28. mai, som da til slutt ble lovendringens dato.

Dette uroer lederne for de to største domstolene i landet.

– Jeg er svært bekymret for konsekvensene av at de midlertidige «covid-reglene» opphører 1. desember, sier Marianne Vollan, førstelagmann i Borgarting lagmannsrett.

– Aller mest kritisk er det at vi mister muligheten til delvis fjernmøte i straffesaker. Det er mye og kraftig forkjølelse i omløp nå. Vi følger selvsagt det nasjonale rådet om å holde seg hjemme i slike situasjoner. Muligheten for en dommer eller annen aktør til å fortsette forhandlingene på video er grunnleggende viktig for å få avviklet sakene, og jeg frykter nå at vi må utsette mange saker framover. Det er svært uheldig for alle berørte og for saksavviklingen, sier Vollan.

Annonse

Vi søker Senioradvokat innen Arbeidsrett

Overgangsregel

Sorenskriver Yngve Svendsen i Oslo tingrett er av samme oppfatning:

– Med det smittetrykket som nå er i samfunnet med korona, forkjølelse og influensa, går jeg ut fra at vi må utsette gjennomføringen av noen saker, som følge av akutte luftveissymptomer hos aktører som for øvrig er i god nok allmenntilstand til å fortsette rettsmøtet, hvis denne hjemmelen ikke videreføres.

Loven har en overgangsregel som sier at fjernmøtebeslutninger fattet før lovens utløpsdato er gyldige frem til saken er ferdig. Uansett om man går over utløpsdatoen. Så kunne man tenke seg at man frem til onsdag forhåndsbesluttet masse fjernmøter inntil loven – etter alt å dømme – blir forlenget?

– Jeg synes det er å strekke bestemmelsen for langt å legge til grunn at den gir hjemmel for å treffe beslutninger om fjernmøte – i saker hvor rettsmøtet ennå ikke er påbegynt – om at retten vil treffe beslutning om fjernmøte hvis sykdom hos en aktør gjør det nødvendig. Altså før situasjonen har oppstått, sier Svendsen.