Det fulle omfanget av den menneskelige tragedien på Gjerdrum er nyttårsaften fortsatt uklart, men at jordraset uansett vil kunne medføre både måneder og år med juridisk etterspill, er åpenbart. Nå varsler flere advokater med lokal tilknytning at de vil tilby gratis akuttrådgivning til berørte innbyggere på det rammede tettstedet på Romerike.

Onsdag kunngjorde Advokat24-partner Egil Hjorteset at han ville tilby inntil fem husstander inntil tre timers gratis bistand, og nyttårsaften fulgte Advokatfirmaet Økland opp med et tilsvarende tilbud. Firmaet, som holder til i Lillestrøm, skriver på Facebook at de tilbyr alle direkte berørte husstander inntil tre timer gratis rådgivning.

– Dette er vårt område, og derfor er det viktig for oss å stille opp og gjøre en innsats. Vi har ansatte som bor i Gjerdrum, vi kjenner folk som bor i området, og vi har klienter med hus helt inntil raskanten. Når den akutte katastrofen har dempet seg, vil beboerne ha masse spørsmål, sier partner Audun Ludvig Bollerud. Han har erfaring med kvikkleireskred fra før, etter å ha bistått med oppgjøret etter raset ved Skjeggestadbrua i Vestfold i 2015.

Audun bollerud økland.PNG
Advokat Audun Ludvig Bollerud.

– Forsikringsselskapene vil selvsagt hjelpe de berørte, men det kan være mange problemstillinger i tillegg, eller at folk trenger kanskje noen å snakke med om tilstøtende problemstillinger. Det er mange potensielle ansvarssubjekter her, som kommune, entreprenører, Norges Geologiske Undersøkelser, og så videre. Dette er veldig tidlig, men foreløpig vil vi utrede generelle spørsmål. Vi vil nok bli ganske mange på kontoret her på søndag, sier Bollerud.

Han tror tre timers gratis rådgivning per husstand vil kunne dekke opp de aller mest grunnleggende behovene.

– Jeg har vært borti sånne ulykker før, og det er voldsomme krefter i sving, og nå vil vi rett og slett gi en akutthjelp. Akkurat nå har folk kanskje ikke telefon eller klær å skifte til en gang, men etter den akutte fasen vil mange ha praktiske spørsmål om hvordan man skal komme videre i livet, og hvilke rettigheter man har, sier Bollerud.

Hjorteset fra Advokat24 har kunngjort sitt tilbud om gratis rådgivning på forumet til LSKs fotballsupportergruppe Kanarifansen. Supporterklubben startet på eget initiativ en innsamlingsdugnad til rasofrene, bare få timer etter at tragedien var et faktum natt til onsdag.