I forslaget til statsbudsjett for 2018 er det lagt til grunn at salærsatsen for offentlig oppnevnte advokater ikke skal økes. Dette skapte sterke reaksjoner da Forsvarergruppen diskuterte saken på høstseminaret i oktober.

I følge Advokatbladet var leder i Forsvarergruppen Marius Dietrichsson blant dem som tok til ordet for å finne en aksjonsform for å markere misnøyen.

Annonse

Vi søker advokat eller advokatfullmektig i Fredrikstad

- Underregulert

I dag troppet Advokatforeningens medlemmer opp foran Stortinget for å dele ut gratis rettshjelptimer mens de viste sin misnøye. Advokatene krever forhandlingsrett om salærsatsen, slik leger kan forhandle om lønn.

Leder av Advokatforeningen Jens Johan Hjort har regnet ut at den reelle timelønnen for en offentlig betalt advokat i dag er 377 kroner.

Frykter B-lag

- Salærsatsen er 1020. Om man trekker fra normale kostnader til drift, forsikring og lignende, og legger til grunn en normal faktureringsgrad, så ender man opp på 377 kroner. Salærsatsen har vært underregulert i mange år, og når det nå foreslås å fryse satsen får ikke advokatene dekket prisstigningen engang, sier Hjort.

- Men kan ikke markedet regulere denne satsen? Så lenge det finnes advokater som tar oppdragene fra det offentlige, så betaler de vel markedspris?

- Det vil alltid være advokater som tar oppdragene, heldigvis, men vi merker at erfarne medlemmer ser seg om etter andre og mer innbringende saker. Vi risikerer at det å ta offentlige advokatoppdrag skal bli en jobb som først og fremst uerfarne advokater gjør. I andre land ser man at offentlige advokater regnes som dårligere, slik er det ikke i Norge og vi må unngå at det blir slik, sier Hjort.

Annonse

Advokat/advokatfullmektig i enhet for prosedyre

Ingen spørsmål på tinget

Mens Advokatforeningen markerte på Eidsvolls plass, var justisminister Per-Willy Amundsen (FrP) inne i stortingssalen for å delta i spørretimen.

Det var ikke meldt inn ett eneste spørsmål om salærsatsen. Til gjengjeld stilte Aps representant Maria-Karine Aasen-Svensrud statsråden til veggs med spørsmål om hva slags retningslinjer som skal gjelde for generelt bevæpnede polititjenestemenn dersom de skal på besøk i skoler og barnehager.