I november 2023 saksøkte Greenpeace og Natur og Ungdom staten for å ha godkjent de tre olje- og gassfeltene Tyrving, Yggdrasil og Breidablikk i Nordsjøen, uten at feltenes globale klimavirkninger ble utredet.

Organisasjonene mente at staten ikke hadde utredet konsekvensene av klimavirkningene og forbrenningsutslippet fra de nye feltene.

Oslo tingrett slo fast at alle tre tillatelsene er ugyldige, men staten anket saken.

Les: Klimasøksmål førte frem – miljøorganisasjoner fikk oljevedtak for Barentshavet kjent ugyldig

Annonse

Vi ønsker flere advokater til vårt sterke fagmiljø

Omkamp

– Tingretten slo i januar fast at disse ekstremt forurensende oljefeltene er ulovlige. Siden da har staten hevet seg over loven ved å pøse på med nye tillatelser, sier leder Frode Pleym i Greenpeace.

– Behandlingen i lagmannsretten gir oss en reell mulighet til å stanse utbyggingen. Vi er klare for å ta denne omkampen på vegne av både oss og kommende generasjoner, legger Pleym til.

Delt

Etter at staten anket både dommen og forbudene, har klimasøksmålet blitt delt opp.

Spørsmålet om vedtaket som godkjenner feltene er lovlig, skal behandles av Efta-domstolen i Luxembourg. Spørsmålet om forbudene, altså om utbyggingen av feltene må stanses umiddelbart, skal vurderes av Borgarting lagmannsrett fra onsdag 4. september. Saken avsluttes 12. september.

(©NTB)