Tvisten Hålogaland lagmannsrett har avgjort er knyttet til en omfattende IKT-anskaffelse Bodø kommune gjorde fra selskapet Atea i 2015.

Les: Bodø kommune må betale 45 millioner etter ulovlig anskaffelse

Kjerne er om det i konkurransegrunnlaget forelå et krav om at leverandørene skulle levere nettoprislister på elleve konkrete IT-produkter. Leverandøren som ble valgt, Atea, leverte aldri noen slik liste. I stedet ble avansen muntlig avtalt mellom leverandøren og Bodø kommune.

Den konkurrerende leverandøren, Braathe, mener Atea dermed skaffet seg en urettmessig konkurransefordel på bekostning av de øvrige leverandørene. Lagmannsretten var enig, og skrev:

«Når Bodø kommune likevel ikke avviste tilbudet fra Atea, foreligger det derfor etter lagmannsrettens oppfatning brudd på både likebehandlings- og konkurranseprinsippet».

Alt i alt mener retten feilen er så vesentlig, at Braathe har krav på erstatning for positiv kontraktsinteresse – altså den avansen firmaet ville ha fått om det fikk kontrakten.

Annonse

Vil du jobbe i et av de fremste fagmiljøene innen arbeidsrett?

Millionerstatning

Tingretten, som kom til samme konklusjon, beregnet denne summen til 90 millioner kroner. Lagmannsretten landet derimot på halvparten, slik at erstatningsbeløpet ble 45 millioner. Dette var et resultatet både kommunen og Braathe var misfornøyd med, og begge parter anket.

Kommunens advokat, Robert Myhre, omtalte i desember halveringen av erstatningsbeløpet som en halv seier, men sa samtidig at det var flere sider ved dommen som kommunen ikke var enig i.

Nå har ankeutvalget besluttet at ingen av ankene fremmes til behandling.

«Ankeutvalget finner enstemmig at det ikke er grunn til å oppheve lagmannsrettens dom i utvalget etter tvisteloven § 30-3 andre ledd, og at verken avgjørelsens betydning utenfor den foreliggende sak eller andre forhold tilsier at saken blir fremmet for Høyesterett, jf. tvisteloven § 30-4», heter det i kjennelsen.

Braathe har i saken vært representert av Thomas Angell og Børge Helstrøm fra Angell Advokatfirma.

Dommen fra Hålogaland finner du her.