Tirsdag ble det klart at regjeringspartiene og SV er kommet til enighet om revidert nasjonalbudsjett. Som en del av avtalen med SV økes domstolenes budsjett med 10 millioner kroner til digitaliseringsarbeidet, og da særlig til arbeidet med å få på plass lyd- og bildeopptak i domstolene.

I tillegg settes det av penger til å tredoble meddommergodtgjørelsen, fra 250 til 750 kroner. Denne godtgjørelsen har ikke vært endret siden 1983, får Rett24 opplyst.

Annonse

Advokat hos kommuneadvokaten

SV fornøyd

SVs justispolitiske talsperson, Andreas Sjalg Unneland, sier dette ikke vil være nok til å løse budsjettutfordringen i domstolene, men kaller budsjettøkningen det en viktig seier for SV.

– Hver krone til domstolene er en krone for å styrke rettssikkerheten. Domstolene har hatt tøffe budsjetter, og derfor var det viktig for oss å prioritere penger inn i dette arbeidet.

Han mener også at økningen i meddommergodtgjørelsen er viktig for å sikre bredde i meddommerutvalgene, som skal velges på nytt nå etter kommunevalget.

–En god start

– Det er viktig at vi nå kommer videre i arbeidet med å få på plass muligheten for lyd- og bildeopptak i domstolene. Vi vil både styrke folks rettssikkerhet og effektivisere ankebehandlinger etter hvert som vi får muligheten til å ta opptak i flere rettssaler, sier justispolitisk talsperson for Senterpartiet, Else Marie Rødby.

– I en tid hvor det må gjøres tøffe prioriteringer i budsjettene har vi nå fått på plass 10 millioner kroner. Det er en god start, og så håper jeg domstolene finner gode løsninger som gjør at vi får mye ut av disse pengene, sier Rødby.

Annonse

Er du vår nye jurist?

Svært glad

Direktør i Domstoladministrasjonen, Sven Marius Urke, setter stor pris på at domstolene nå får en styrking av sitt budsjett.

– Budsjettet vårt er fortsatt svært stramt, og vi mangler fortsatt betydelige ressurser til helt nødvendig digitalt utstyr og digital utvikling. Dette må håndteres i budsjettet for 2024 og fremover, men styrkningen i revidert nasjonalbudsjett gjør at vi kan håndtere noen av de mest akutte utfordringene allerede nå.

Han opplever økningen som en anerkjennelse av domstolenes behov for bedre IT-løsninger.

– Jeg ser dette som et signal fra SV og regjeringen om at domstolene må styrkes i budsjettet for 2024. Rettssikkerhet koster, og med dette forliket blir rettssystemet vårt litt sterkere, sier Sven Marius Urke.