Ekspedisjonssjef Therese Steen ved Statsministerens kontor kunngjorde i desember at hun fra sommeren av vil tiltre som direktør for Norges Bank Administrasjon (NBA). Hun har ledet administrativ- og konstitusjonell avdeling på Statsministerens kontor siden 2018, en posisjon man kanskje kan kalle Norges nest mektigste byråkratstilling.

Annonse

Vårt skatteteam er i vekst og vi trenger flere på laget

To søkere

Øverst i hierarkiet sitter utvilsomt regjeringsråd Anne Nafstad Lyftingsmo. Deretter følger formelt sett alle departementsrådene, men i mange store og små problemstillinger vil det ofte være ekspedisjonssjefen ved nettopp administrativ- og konstitusjonell avdeling på SMK som departementsrådene forholder seg til.

Søknadsfristen for å overta denne stillingen etter Therese Steen gikk ut ved månedsskiftet, og søkerlisten viser at det kun er to søkere som reelt konkurrerer om jobben. De to er Kirsten Berger fra Regjeringsadvokaten og fra Marius Pilgaard fra Thommessen.

Lovrådgiver

Pilgaard begynte om advokatfullmektig i KPMG etter studiene i 2001, før han gikk videre til Finansdepartementet. Der ble han i fire år, før han hadde et opphold i Arntzen de Besche, for så å returnere til Finansdepartementet og bli lovrådgiver. Etter sju nye år i departementet var han i BAHR i nesten ni år, før han i fjor vår meldte overgang til Thommessen.

Hos Thommessen står Pilgaard oppført med norsk og internasjonal skatterett om spesialfelt, med vekt på spørsmål knyttet til beskatning av petroleumsselskaper, vannkraft, energispørsmål og eiendomsskatt. Han var sekretær for skatteutvalgets utredning om kapitalbeskatning i en internasjonal økonomi, og har sittet i styringskomiteen for bistandsprogrammet Olje for Utvikling.​ Siden 2013 har han skrevet kommentarene til skatteloven kapittel 18 om skattlegging av kraftforetak på Gyldendal rettsdata.

Annonse

Ledige stillinger i vårt team for Kapitalforvaltning og Finansregulatorisk

Erfaring fra SMK

Den andre tunge kandidaten til ekspedisjonssjefstillingen er Kirsten Berger fra Regjeringsadvokaten. Hun har tilbragt det meste av sin karriere hos RA, der hun begynte rett fra studiene i 2006. I dag har hun tittel som ledende advokat. Hun gjorde imidlertid et avbrekk fra Regjeringsadvokaten i 2015, da hun tiltrådte som fagdirektør på Statsministerens kontor.

Sommeren 2020 returnerte hun til Regjeringsadvokaten, men hun har altså opparbeidet seg fem og et halvt års erfaring fra Statsministerens kontor fra tidligere.

Hos RA står hun oppført med fagområdene arbeidsrett, helserett, næringsrett, statsforfatningsrett og offentlighet/innsyn.