I september ble Siv Hallgren utnevnt til ny direktør i Statens sivilrettsforvaltning. Den stillingen tiltrer hun 15. februar, etter snaut seks år som leder av Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker. Tidligere i høst ble stillingen som hennes etterfølger utlyst, og sist uke gikk søknadsfristen ut.

Annonse

Er du jurist og ønsker å være en del av et nasjonalt juridisk fagmiljø?

Den offentlige søkerlisten viser at sju kandidater har meldt seg. To av dem, en kvinne og en mann, er unntatt offentlighet. Dette vil ofte, men ikke alltid, indikere at de i dag jobber som advokater – i hvert fall om man ser hen til vanlig praksis knyttet til søkerlistene i domstolene.

Det er et vilkår for stillingen at kandidaten er jurist.

Fra Riksadvokaten

Blant søkerne som ikke er unntatt offentlighet, finner vi blant andre førstestatsadvokat Katharina Rise. Hun kom til Riksadvokatembetet fra Oslo statsadvokatembeter i 2012, og var én av kandidatene til jobben som ny riksadvokat i 2019. Samme år ledet hun en arbeidsgruppe som skulle fremme tiltak for effektivisering av saksflyt i saker om vold og seksuelle overgrep mot barn.

Rise har siden 2017 vært leder for Antidoping Norges uavhengige påtalenemnd, og har tidligere ledet utvalget som ble oppnevnt av Norges Skiforbund for å granske medisinbruken i norsk langrenn.

Rise bekrefter sitt kandidatur overfor Rett24.

– Sjelden mulighet

På søkerlisten finner vi også to tidligere advokater.

Cecilie Lysjø Jacobsen.jpeg
Cecilie Lysjø Jacobsen.

Den ene er Cecilie Lysjø Jacobsen, som hadde mer enn 25 års erfaring som advokat og forsvarer da hun i fjor høst ble utnevnt til dommer ved Indre og Østre Finnmark tingrett. Jacobsen har lang erfaring som medlem av Disiplinærnemnden for advokater, for tiden som varaleder. Hun satt også fire år i hovedstyret til Advokatforeningen, frem til 2018.

– Jeg er svært tilfreds med min nåværende stilling, og jeg ønsker meg ikke bort fra den. Dette er imidlertid en sjelden mulighet, som jeg følte jeg ikke kunne la være å søke på, sier Jacobsen.

Den andre tidligere advokaten opplyser til Rett24 at han ikke er med videre i prosessen. Ytterligere to søkere oppgir yrkesbakgrunn uten faglig relevans.