(Foto: Torstein Bøe/NTB)

Flere virksomheter får koronastøtte – gjeninnfører bankgarantien

Kravet til omsetningsfall reduseres fra 40 til 30 prosent, samtidig som maksimalt støttebeløp per bedrift kappes fra 20 millioner til 15 millioner.

Det kom fram da regjeringen presenterte sin fornyede tiltakspakke for næringslivet tirsdag morgen.

Ordningen som ble lagt frem gjelder for perioden november og desember, og maksbeløpet på 15 millioner kroner gjelder for tomånedersperioden.

Regjeringen varslet også begrensninger på utbytte for de virksomhetene som får innvilget støtte.

– Vi forventer at eiere og ledere opptrer ansvarlig. Regjeringen er klar på at koronastøtten skal gå til å holde folk i arbeid, ikke til utbytte for eierne. Virksomheter som går med overskudd i 2021, vil bli pålagt å betale tilbake støtte som de mottar for november og desember, sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap).

Annonse

Adnor søker advokater i Trondheim

Gjenåpner bankgarantien

Regjeringen har videre besluttet å gjeninnføre garantiordningen for banklån til bedrifter. Dette er et statsstøttetiltak som vil kreve godkjenning av ESA.

– Selv om det norske kredittmarkedet fungerer godt, står enkelte næringer overfor særlige utfordringer den nærmeste tiden. Regjeringen vil stille opp for de bedriftene som trenger det, blant annet ved å gjeninnføre lånegarantiordningen, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i en pressemelding.

Garantiordningen for banklån til bedrifter ble etablert i fjor vår, og avviklet 31. oktober. Ordningen innebærer at staten garanterer for 90 prosent av beløpet i nye banklån til bedrifter som står overfor en akutt likviditetsmangel som følge av utbruddet av koronaviruset. Den maksimale løpetiden for garanterte lån under ordningen er seks år, inkludert eventuelle forlengelser.

– Ikke godt nok

Departementet opplyser at det også vil blir vurdert å gjøre det enklere for kriserammede bedrifter å søke utsettelser av skatte- og avgiftsinnbetalinger.

– Den nasjonale kompensasjonsordningen som regjeringen kunngjør, dekker kun november og desember. Smittetiltakene varer imidlertid til godt ut i januar, noe som betyr at den verste perioden for rammede bedrifter ikke dekkes. Det er ikke godt nok, sier administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid til NTB.

En samlet oversikt over de gjeldende støtteordningene finner du her.

Les også

Leder i Den norske Dommerforening

Torbjørn Saggau Holm

Kommentar

Hurtigspor i hele landet – domstolene må ikke bli flaskehalsen

Kutter kraftig i strafferabatten for saker med flere fornærmede

Avisen Nordlys: Advokat tiltalt for falsk forklaring

Lagmannsretten sier nei til å inndra bilen etter fyllekjøring

Regjeringen vil legge fram samtykkelov innen neste sommer

Leder for Politijuristene

Marianne Børseth Steensby

Kommentar

Gass- og brems-budsjettering setter voldsutsatte i fare