Rett24 retter: I en tidligere versjon av denne artikkelen gjenga Rett24 Høyesteretts informasjon om at dette ikke var skjedd før. Det viser seg imidlertid at Høyesterett også under landssvikoppgjøret delte seg i tre avdelinger for en begrenset periode, grunnet svært stor saksmengde. 

Korona-tumultene i vår medførte at en rekke saker ble utsatt, slik at domstolen nå sitter med en ganske fyldig katalog henviste saker. På toppen av det kommer at Høyesterett nå har berammet ikke mindre enn to store plenumssaker i løpet av vinteren, som av åpenbare årsaker binder opp et stort antall dommerdagsverk.

Konsekvensen er at justitiarius Toril M. Øie nå har besluttet noe å utvide Høyesteretts arbeid fra to til tre avdelinger. Riktignok bare for en midlertidig periode de tre siste ukene i oktober, men likefullt en hendelse som ikke er skjedd siden 1948, da en voldsomt høyt antall landssviksaker krevde et ekstra løft.

«I mange år behandlet Høyesterett bare én sak av gangen. På grunn av stor arbeidsmengde ble det i 1905 åpnet for å behandle saker parallelt. Dette skjedde ved at retten ble organisert i to avdelinger, hver med sju dommere. De enkelte dommerne vekslet mellom hvilken av de to avdelingene de arbeidet i – på en slik måte at avdelingene hadde varierende sammensetning. I 1939 ble avdelingene redusert til fem dommere, og slik er ordningen fortsatt», skriver Høyesterett i en orientering.

Annonse

Førstekonsulent/rådgiver i Juridisk avdeling (fast stilling)

Mer tid i retten

Dagens avdelinger har to rettssaler å boltre seg på. Den største ligger i andre etasje, rett over inngangspartiet, mens den andre ligger i tredje etasje, i hjørnet ut mot Akersgata. Den midlertidige avdeling tre må derimot klare seg uten rettssal. Avdelingen vil være heldigital, og alle ankeforhandlingene vil bli gjennomført som fjernmøter.

At det skulle bli flere forhandlinger av at dommerne deles i tre avdelinger i stedet for to, uten at man samtidig øker antall dommere, fremstår kanskje ikke helt åpenbart. Toril M. Øie opplyser imidlertid til Rett24 at dommerne for den midlertidige perioden må belage seg på en annen arbeidsrytme. 

– Vi legger om dommernes arbeidsprogram for en begrenset periode. Det blir flere saker enn normalt, og dommerne sitter oftere i retten, sier Øie.

Æren av å være de første som noen gang har prosedert i Høyesteretts tredje avdeling, tilfaller advokatene Simen Søgaard  fra Regjeringsadvokaten, og Ivan Skjæveland fra Deloitte. De skal, ifølge berammingslisten, 13. og 14. oktober møtes på skjerm for å diskutere justering av inngående merverdiavgift og tidspunkt for inngåelse av justeringsavtaler, jf merverdiavgiftsloven §§ 9-2 og 9-3. Det gratuleres.