Mandag starter straffesaken mot en tidligere advokat som er tiltalt for å henge opp etterlyst-plakater med bilde av blant andre statsadvokat Geir Evanger. Bakgrunnen er at Evanger er nestleder i organisasjonen Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF).

Les: Eks-advokat tiltalt for plakataksjon mot statsadvokat

Den tiltalte eks-advokaten har vært aktiv i Twitter-debatten om norsk narkotikapolitikk og NNPFs virksomhet.Plakatopphengingen skjedde blant annet i området rundt regjeringskvartalet, og ble fanget opp av overvåkingskameraer.

Annonse

Vil du jobbe i eit departement og vere tett på dei politiske avgjerda?

Er også medlem

Fredag fremkom det opplysninger i sosiale medier om at statsadvokaten som har tatt ut tiltalen er medlem i den samme foreningen. NRK skriver at de har bekreftet medlemskapet. Det må føre til at tiltalen behandles på nytt, sier forsvarer Jon Wessel Aas til NRK.

– Det er mildt sagt litt ironisk. Jeg skjønner ikke at man klarer å sette seg i den situasjonen. Det er allerede noen som stiller spørsmål ved at man tok ut tiltale i denne saken. Men når du i tillegg klarer å ende opp med at den som tar ut tiltale er medlem av foreningen, det syns jeg er bemerkelsesverdig, uttaler Wessel Aas, som ifølge NRK vil be om at tiltalen behandles på nytt.

– Dette vil bli gjenstand for behandling ved rettens oppstart i morgen. Påtalemyndigheten vil ikke gi ytterligere kommentarer, skriver møtende aktor Sigrid Morseth til NRK. Hun tok ikke selv ut tiltalen.

– Trakassering

Statsadvokat Geir Evanger, som altså er fornærmet og ikke aktor i denne saken, har i saksforberedelsen varslet et krav om oppreisning på 50.000 kroner.

– I mine øyne er denne typen straffbar trakassering det motsatte av å bruke retten til å ytre seg. Det er et direkte angrep på ytringsfriheten, ved at meningsmotstandere skal la seg skremme til taushet ved hets i det offentlige rom, sa Evanger til Rett24 i november..

Den eksakte ordlyden i plakaten var

ETTERLYST

(foto av Evanger)

GEIR "GOGGEN" EVANGER

SIKTET FOR INNFØRSEL AV MEGET BETYDELIG MENGDE HASJ OG MDMA, JF. STRAFFELOVEN § 232

VET DU NOE? RING 02800

Etterfulgt av politiets logo med riksvåpen.