Det var Avisa Oslo som først omtalte tiltalen. Den omstridte plakaten var utstyrt med et bilde av Evanger, politiets logo, samt en QR-kode. QR-koden ledet til en artikkel om den såkalte Sult-saken, der 50 kilo cannabis og 20 kilo MDMA ble innført fra Nederland til Norge. Tre tiltalte personer ble der frikjent på grunnlag av politiprovokasjon.

Evanger-plakaten var ledsaget av en lignende plakat rettet mot polititjenestemannen Jan Erik Bresil. Bresil og Evanger er leder og nestleder i organisasjonen Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF). Tiltalen omfatter også dette forholdet.

Den tiltalte eks-advokaten har vært aktiv i Twitter-debatten om norsk narkotikapolitikk og NNPFs virksomhet. Han er tidligere dømt for mindre narkotikaforhold, noe som førte til at han mistet bevillingen for flere år siden. Plakatopphengingen skjedde blant annet i området rundt regjeringskvartalet, og ble fanget opp av overvåkingskameraer.

Annonse

Are you ready to make an impact in an international organization constantly innovating its security solutions?

Nekter straffskyld

Hedmark og Oppland statsadvokatembeter har tiltalt ham for, ved skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd, å ha krenket en annens fred.

Forsvarer Jon Wessel-Aas sier til Rett24 at hans klient erkjenner å ha hengt opp plakatene. Han nekter imidlertid straffskyld, og viser til ytringsfriheten i lys av den pågående debatten om rusreform og avkriminalisering.

– Folk skjønner jo at budskapet ikke er ment alvorlig. Det er åpenbart ironisk å vise til at Evanger, som er nestleder i NNPF, var involvert i en sak der politiet sørget for å spre masse av disse stoffene, som de selv mener skal være straffbare, sier Wessel-Aas til Avisa Oslo, under henvisning til «Sult»-operasjonen fra QR-koden i plakaten.

– Plakaten er et angrep på ytringsfriheten

Statsadvokat Geir Evanger, som altså er fornærmet og ikke aktor i denne saken, har i saksforberedelsen varslet et krav om oppreisning på 50.000 kroner.

– Jeg tilfreds med at tiltalte erkjenner å ha hengt opp plakatene, og så får Wessel-Aas prosedere på det han vil. Og så får domstolen avgjøre. I mine øyne er denne typen straffbar trakassering det motsatte av å bruke retten til å ytre seg. Det er et direkte angrep på ytringsfriheten, ved at meningsmotstandere skal la seg skremme til taushet ved hets i det offentlige rom. For øvrig vil jeg anbefale Wessel-Aas å sette seg inn i Sult-saken vesentlig bedre enn han tilsynelatende har gjort, svarer Evanger.

Den eksakte ordlyden i plakaten var

ETTERLYST

(foto av Evanger)

GEIR "GOGGEN" EVANGER

SIKTET FOR INNFØRSEL AV MEGET BETYDELIG MENGDE HASJ OG MDMA, JF. STRAFFELOVEN § 232

VET DU NOE? RING 02800

Etterfulgt av politiets logo med riksvåpen.

Straffesaken er berammet i Oslo tingrett 23. januar.