Det var Avisa Oslo som først omtalte tiltalen. Den omstridte plakaten var utstyrt med et bilde av Evanger, politiets logo, samt en QR-kode. QR-koden ledet til en artikkel om den såkalte Sult-saken, der 50 kilo cannabis og 20 kilo MDMA ble innført fra Nederland til Norge. Tre tiltalte personer ble der frikjent på grunnlag av politiprovokasjon.

Evanger-plakaten var ledsaget av en lignende plakat rettet mot polititjenestemannen Jan Erik Bresil. Bresil og Evanger er leder og nestleder i organisasjonen Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF). Tiltalen omfatter også dette forholdet.

Den tiltalte eks-advokaten har vært aktiv i Twitter-debatten om norsk narkotikapolitikk og NNPFs virksomhet. Han er tidligere dømt for mindre narkotikaforhold, noe som førte til at han mistet bevillingen for flere år siden. Plakatopphengingen skjedde blant annet i området rundt regjeringskvartalet, og ble fanget opp av overvåkingskameraer.

Annonse

Vårt skatteteam er i vekst og vi trenger flere på laget

Nekter straffskyld

Hedmark og Oppland statsadvokatembeter har tiltalt ham for, ved skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd, å ha krenket en annens fred.

Forsvarer Jon Wessel-Aas sier til Rett24 at hans klient erkjenner å ha hengt opp plakatene. Han nekter imidlertid straffskyld, og viser til ytringsfriheten i lys av den pågående debatten om rusreform og avkriminalisering.

– Folk skjønner jo at budskapet ikke er ment alvorlig. Det er åpenbart ironisk å vise til at Evanger, som er nestleder i NNPF, var involvert i en sak der politiet sørget for å spre masse av disse stoffene, som de selv mener skal være straffbare, sier Wessel-Aas til Avisa Oslo, under henvisning til «Sult»-operasjonen fra QR-koden i plakaten.

– Plakaten er et angrep på ytringsfriheten

Statsadvokat Geir Evanger, som altså er fornærmet og ikke aktor i denne saken, har i saksforberedelsen varslet et krav om oppreisning på 50.000 kroner.

– Jeg tilfreds med at tiltalte erkjenner å ha hengt opp plakatene, og så får Wessel-Aas prosedere på det han vil. Og så får domstolen avgjøre. I mine øyne er denne typen straffbar trakassering det motsatte av å bruke retten til å ytre seg. Det er et direkte angrep på ytringsfriheten, ved at meningsmotstandere skal la seg skremme til taushet ved hets i det offentlige rom. For øvrig vil jeg anbefale Wessel-Aas å sette seg inn i Sult-saken vesentlig bedre enn han tilsynelatende har gjort, svarer Evanger.

Den eksakte ordlyden i plakaten var

ETTERLYST

(foto av Evanger)

GEIR "GOGGEN" EVANGER

SIKTET FOR INNFØRSEL AV MEGET BETYDELIG MENGDE HASJ OG MDMA, JF. STRAFFELOVEN § 232

VET DU NOE? RING 02800

Etterfulgt av politiets logo med riksvåpen.

Straffesaken er berammet i Oslo tingrett 23. januar.