En av underentreprenørene i det sterkt forsinkede Deichman-prosjektet i Bjørvika krevde over 30 millioner kroner i erstatning fra Advokatfirmaet Grette. Ikke fordi de selv hadde hatt Grette som prosessfulllmektig, men fordi de mente firmaet skulle bidratt til at deres klient, entreprenørfirmaet Atlant, oppfylte sin del av et rettsforlik knyttet til Deichman-arbeidene.

Rett24 omtalte bakgrunnen for tvisten her

Prosessfullmektig for Grunnarbeid Lysaker AS, Audun Bollerud, uttalte før hovedforhandlingen i mai at saken etter deres syn handler om grunnleggende advokatetikk.

Annonse

Bli en del av vårt ledende M&A- og kapitalmarkedsteam!

Å fremme rett

– Fra vår side er kjernen i dette hvilke aktsomhetshetsnormer som gjelder for en advokats plikt til å bidra til å oppfylle et rettsforlik. Hvor langt strekker omsorgsplikten seg overfor tredjemenn? Advokater har plikt til å jobbe for at rett blir rett, er det da greit om man tillater pengene å bli sluset forbi den parten man vet skal ha pengene? sa Bollerud til Rett24.

Ja, svarer Oslo tingrett:

«Utbetalingene fra Grettes klientkonto til Atlant ble altså gjort etter instruks fra klient og var også i tråd med Theriumavtalen som Grette var avtaleforpliktet til å følge. Midlene stod på klientkonto, tilhørte klientene og kunne etter advokatforskriftens regler om behandling av klientmidler, bare utbetales «til vedkommende klient eller for vedkommendes regning», jf. advokatforskriften § 3-1 andre ledd. Midlene kunne dermed ikke utbetales av Grette v/advokat Fosse til Grunnarbeid Lysaker direkte og av eget tiltak selv om advokat Fosse var klar over rettsforliket og Atlants likviditetsproblemer.

Atlant var part i rettsforliket og den som var forpliktet etter rettsforliket. Grette v/advokat Fosse kan ikke som advokat for Atlant, ha hatt noe ansvar for Atlants oppfyllelse av rettsforliket og kan dermed, etter rettens oppfatning, heller ikke ha noe medvirkningsansvar for Atlants mislighold.»

Fulle sakskostnader

Therium-avtalen som tingretten referer til, gjelder avtalen med et selskap som er såkalt søksmålsinvestor. Det vil si at selskapet påtar seg hele eller deler av risikoen for søksmålet, i bytte mot deler av en eventuell erstatningssum. Mye av pengene Atlant fikk i erstatning havnet derfor hos investoren, i stedet for hos Grunnarbeid Lysaker.

Investeringen i søksmålet mot Oslo kommune resulterte i et godt år for selskapet, fortalte Finansavisen i 2019.

Grunnarbeid Lysaker dømmes til å dekkes Grettes sakskostnader for tingretten på over 800.000 kroner.