RenoNorden var Nordens største renovasjonsselskap, og omsatte i 2016 for nesten to milliarder kroner. Selskapet hadde avtale om søppelrenovasjon i 134 norske kommuner.

Under børsnoteringen i 2014 ble selskapet priset til godt over en milliard kroner, men under overflaten var ikke alt som det skulle. Da ny administrerende direktør ble ansatt i 2016, ble det oppdaget at selskapet hadde priset seg så lavt at en rekke av de inngåtte søppeltømmings-avtalene gikk massivt i underskudd.

I et forsøk på å redde selskapet, ble det på nyåret 2017 gjennomført en emisjon på 350 millioner aksjer, til én krone stykket. Drøyt 50 millioner av disse ble kjøpt av selskaper kontrollert av investoren Arne Vigeland. Redningsaksjonen var imidlertid forgjeves, og RenoNorden gikk spektakulært konkurs allerede høsten samme år. Vigelands anklage er at styremedlemmene ikke ga investorene i emisjonen full oversikt over alvoret i situasjonen. Han krever derfor at styremedlemmene skal holdes personlig ansvarlig for de tapte aksjene.

Annonse

Ledige stillinger i vårt team for Kapitalforvaltning og Finansregulatorisk

Beviskravet

Både Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett har frikjent styremedlemmene. Lagmannsretten kom til at det ikke forelå brudd på den løpende informasjonsplikten overfor markedet, idet det ikke forelå innsideinformasjon som skulle ha blitt offentliggjort.

Les: RenoNorden-styremedlemmene frikjent i lagmannsretten

Dette spørsmålet har nå Høyesteretts ankeutvalg bestemt seg for å ta til behandling. Det fremkommer i en beslutning som ble publisert tirsdag.

Verdipapirloven oppstiller tre krav for at noe skal regnes som innsideinformasjon. Det må være presise opplysninger, som ikke er offentlig kjent, og som er egnet til å påvirke kursen. Lagmannsretten la til grunn at det foreligger et krav om sannsynlighetsovervekt i vurderingen av om den relevante omstendigheten eller begivenheten «med rimelig grunn kan ventes å ville inntreffe».

Retten understreket samtidig at beviskravet i dette såkalte eksistenskriteriet er rettslig omstridt.

Lagmannsretten la etter en konkret vurdering til grunn at styremedlemmene følte seg trygge på at selskapet ville unngå brudd på forpliktelsene gjennom de tiltakene som skulle bli iverksatt.

Vigelands selskap er for Høyesterett representert av Per M. Ristvedt fra Schjødt, mens styremedlemmene representeres av Stig Berge fra Thommessen.