Dagens Næringsliv meldte allerede onsdag formiddag at det var Senterpartiet som skulle overta Justisdepartementet. Dette blir første gang siden 1933 at Norge har en justisminister fra Sp, eller Bondepartiet, som det het den gangen.

Onsdag kveld får Rett24 bekreftet at det er 28 år gamle Emilie Mehl som skal overta nøkkelkortet fra justisminister Monica Mæland (H). Mehl blir den yngste justisminsteren i Norge noen gang. Den gamle rekorden innehadde Hanne Harlem, som var 35 år da hun ble justisminister i Stoltenberg I i 2000. 

Mehl sitter på Stortinget for Hedmark, og har gjort det siden 2017. Da hun ble valgt, hadde hun akkurat tiltrådt som advokatfullmektig i Elden, etter å ha fullført en master i rettsvitenskap på Universitetet i Oslo.

Masteroppgaven hennes bar tittelen «Styrets ansvar for antikorrupsjonsarbeid og compliance etter aksjeselskapsretten. Finnes det selskapsrettslige krav til styrets ansvar for antikorrupsjonsarbeid og effektive compliance-programmer?»

Siden hun ble innvalgt på Stortinget, har Mehl hatt permisjon fra Elden. Tiden frem til 2020 tilbragte hun i justiskomitéen, før hun i fjor høst flyttet over til utenrikskomitéen.

Rett24 gjorde et lengre intervju med Mehl i fjor. Det kan du lese her: «Jeg har fortsatt til gode å se en påvist positiv sammenheng mellom kvalitet på avgjørelsene og store domstoler»

«Senterpartiet» har aldri tidligere hatt noen justisminister før, men om man går tilbake før krigen, så var altså sakfører Asbjørn Lindboe justisminister i Bondepartiregjeringene til fra 1931 til 1933. Dette var aller første gang Bondepartiet hadde regjeringsmakt.

Etter perioden som statsråd, var forøvrig Asbjørn Lindboe sorenskriver i Inderøy. Det var han frem til han ble avsatt av tyskerne i 1943.

Bondepartiet byttet navn til Senterpartiet i 1959.