– Hun reiste helt frivillig til Syria, og dette valget har etter påtalemyndighetens syn svært mye å si for straffansvaret, sa statsadvokat Geir Evanger i sin prosedyre i mars.

Kvinnen er tiltalt for å ha deltatt i en terrororganisasjon etter at hun i februar 2013 reiste til Syria for å slutte seg til sin ektemann Bastian Vasquez, som da var fremmedkriger for Nusrafronten og senere IS.

Annonse

Advokat/advokatfullmektig med erfaring og interesse for eiendom og entreprise eller M&A og selskapsrett?

Et sentralt spørsmål i saken er om det å fostre barn og stelle krigernes hjem kan være straffbar deltagelse i terrororganisasjon. Oslo tingrett skriver:

«Etter en samlet vurdering er ikke retten i tvil om at ved å reise til et ISIL-kontrollert område i Syria og i tiltaleperioden flytte inn og bo sammen med sine ektemenn, passe barn, ta seg av ulike oppgaver i hjemmet, la tiltalte forholdene til rette for at de tre ektemennene kunne delta aktivt i blant annet kamphandlinger for ISIL. For retten er det sentralt at tiltalte ikke hadde en passiv rolle i skyggen av ISILs mannlige krigere i denne perioden. Tvert om var hun en støttespiller som muliggjorde jihad (hellig krig), la til rette for at sine tre ektemenn ble ivaretatt på hjemmebane og oppfostre neste generasjon ISIL-rekrutter. Tiltalte har således stått for et aktivt og kvalifisert bidrag til opprettholdelsen av terrororganisasjonen som klart må omfattes av deltakerbegrepet i straffeloven 1902 § 147 d og straffeloven 2005 § 136 a første ledd, jf. HR-2018-1650-A avsnitt 46.»

Retten mener bevisførselen «med styrke vist at det arbeidet hun gjorde som husmor og mor, ikke kan betegnes som tvangsarbeid», og avviser anførselen om at hun var offer for menneskehandel.

Retten legger til grunn at kvinnen allerede i 2014 forsøkte å komme seg bort fra Syria, men at dette ble nektet. «Sett hen til sakens alvor kan det ikke være rom for å redusere straffen fordi tiltalte via sin far gjorde et reelt forsøk på å reise ut av Syria i 2014», skriver tingretten.

Kvinnen anket dommen på stedet.

Les dommen her