Fitness-kjendis, DJ-kjendis, TV-kjendis, radio-kjendis og generell kjendis-kjendis. Egill "Gillzenegger" Einarsson er stjerne på Island, og da han i 2011 ble anklaget for voldtekt var det en stor sak. Politiet henla imidlertid saken på bevisets stilling.

Kort tid etter henleggelsen ble det spredt et manipulert Instagram-bilde av Einarsson, med påskriften "Fuck you rapist bastard". "Gillzenegger" opplevde dette krenkende, og gikk til ærekrenkelsessak mot vedkommende som hadde lagt ut bildet.

Annonse

Vi styrker Haavinds satsning på fiskeri og havbruk og ser etter flere dyktige kollegaer i Oslo og Bergen!

Ikke en verdivurdering

Islandske domstoler vurderte Instagram-posten som en "value judgement" i EMK artikkel 10s forstand, og frifant under henvisning til ytringsfriheten den saksøkte instagrammeren.

Nå har EMD etablert at dette var en feilvurdering, og at Einarssons rett til privatliv etter artikkel 8 er blitt krenket.

Retten peker på at ordet “rapist” er "objective and factual in nature", og at anklager om voldtekt er noe som potensielt kan bevises. Retten avviser ikke at "rapist" etter omstendighetene kan være et "value statement", men kritiserer islandsk Høyesterett for ikke ha drøftet og tilstrekkelig begrunnet value-vurderingen i dette tilfellet.

Et mindretall på to dommere mente islandske domstoler hadde balansert retten til privatliv etter artikkel 8 og retten ytringsfrihet etter artikkel 10 korrekt.

Les hele avgjørelsen her