Mannen i 50-årene har vært en del av tidligere etterforskninger av Tengs-drapet. Han har imidlertid ikke vært tidligere siktet, men politiet har innhentet nye opplysninger.

Siktede er blitt avhørt onsdag og torsdag. I tillegg er det gjennomført flere vitneavhør.

Mannen har ikke erkjent drapet på Birgitte Tengs, opplyser forsvareren.

– Det jeg kan si er at han nekter straffskyld. Og så kan jeg si at han opplever det som en sjokkartet opplevelse å bli siktet og dratt inn i disse to sakene. Og at han har det vanskelig, sier advokat Stian Kristensen til NTB.

Fetteren dømt for Tengs-drapet

17 år gamle Birgitte Tengs ble funnet drept 6. mai 1995 på Karmøy. To år senere ble Tengs' da 19 år gamle fetter dømt for drapet på sin kusine. Han ble frikjent i lagmannsretten, men ble samtidig dømt til å betale oppreisning til foreldrene i en sivil sak. Han tok siden saken til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, som i 2003 dømte den norske staten til å betale erstatning til fetteren.

Fetteren har fra tidligere fått 600.000 kroner i oppreisning fra staten for urettmessig straffeforfølgning. I tillegg har han fått 613.000 i erstatning for økonomisk tap, og 20.000 euro som følge av dommen i EMD.

Samtidig er han altså selv dømt til å betale 100.000 kroner til Tengs' etterlatte, og fetteren mener dette innebærer et pågående og fortsatt brudd på hans rettigheter etter EMK og SP. I fjor tapte han en tvist om denne dommen i lagmannsretten.

Les: Birgitte Tengs' fetter tapte i Borgarting – får ikke erstatning

Den siktede mannen er også mistenkt for drapet på 20 år gamle Tina Jørgensen fra Stavanger, som ble funnet drept i en kum ved Bore kirke i Klepp kommune 26. oktober 2000. Her ble hennes tidligere kjæreste først siktet for drapet, men denne siktelsen ble frafalt. I 2015 ble fire menn siktet for drapet, men siktelsen ble frafalt.

Begge drapene har vært gjenstand for stor oppmerksomhet i norsk offentlighet, særlig etter at Kripos opprettet en såkalt cold case-enhet og tok opp sakene på nytt.

To uavhengige etterforskninger

– Det har vært to uavhengige etterforskninger av drapene på Birgitte Tengs og Tina Jørgensen. Det har likevel vært naturlig for politiet å se etter eventuelle sammenhenger, sier politiinspektør Unni Byberg Malmin.

– Mannen som er siktet for drapet på Birgitte Tengs, var i Stavanger i tidsrommet da Tina Jørgensen forsvant. Dette sammenholdt med andre opplysninger i saken, gjør at han har fått status som mistenkt. Han er avhørt i saken og erkjenner ikke straffskyld, sier Malmin.

Mannen fremstilles i Sør-Rogaland tingrett i Sandnes fredag klokka 14. Politiet vil be om fengsling i fire uker med alle restriksjoner.

(©NTB)