Den samlede årsstatistikken for domstolene er ennå ikke publisert, men mandag la Borgarting lagmannsrett ut sine tall for 2021. De tyder på at trenden som har vært tydelig de siste årene, nemlig en systematisk nedgang i antall sivile saker, fortsetter.

Totalt kom det inn 693 sivile saker til Norges største ankedomstol. Det er 5,6 prosent nedgang fra 2020, og 21 prosent nedgang om man ser tilbake til 2016. Med unntak for 2019, har trenden vært jevnt fallende.

sivile saker borg.PNG
Kilde: Borgarting lagmannsrett (Grafikk: Rett24)

Annonse

Vi søker ein jurist med interesse for forvaltingsrett og personvern

Raskere beramming

Samtidig som antall innkomne saker har falt, har produksjonen økt. Det skyldes ikke minst at domstolene i fjor fikk tilført en rekke stillinger for å ta unna restansene som hadde bygget seg opp under nedstengningen i 2020. Rekordhøye 825 sivile saker ble avviklet, med det resultatet at både beholdningen av saker, og dermed berammingstiden, har falt kraftig.

Mens Borgarting i 2017 hadde en beholdning på 609 saker, var beholdningen ved årsslutt i fjor helt nede i 397, en nedgang på nesten 35 prosent. Berammingstiden for uprioriterte saker faller som følge av dette fra 11 til 9 måneder.

sivile saker 2016-2020 statistikk.PNG
De nasjonale tallene for 2021 er ennå ikke offentliggjort, men dette er tendensen i tingrettene på landsbasis frem til i forfjor. (Grafikk: Rett24)

Siler annenhver seksårssak

Også beholdningen av straffesaker ligger lavt sammenlignet med de senere år, om enn høyere enn i 2020. 2020 ga forøvrig ekstremt få straffesaker i Borgarting lagmannsrett – muligens som en konsekvens av pandemien. Antall avviklede saker faller noe, noe som ifølge årsmeldingen kan relateres til den nye adgangen til å sile seksårssakene.

Statistikken viser at ganske nøyaktig halvparten av alle seksårssakene ble nektet fremmet til ankebehandling. Dette er i tråd med de tallene som fremkom i halvårsstatistikken, og tyder på at nivået har stabilisert seg etter at lovendringen fikk full effekt.

Les: Nå nektes anke i halvparten av de alvorligste sakene

I saker med mindre enn seks års strafferamme, altså de sakene som heller ikke før lovendringen hadde ubetinget ankerett, ligger silingsprosenten betydelig høyere enn for seksårssakene. Totalt nektet Borgarting i fjor å fremme 73,4 prosent av disse sakene.

Tallene viser forøvrig også en voldsom nedgang i anker over varetektsfengslinger. Nedgangen har ifølge årsmeldingen vært en tendens over flere år, men stupte i fjor med mer enn 33 prosent.

Hvorvidt dette skyldes færre fengslingsbegjæringer eller færre anker, fremkommer ikke av tallene. Årsstatistikken fra Oslo tingrett, som vil kaste lys over dette, er ennå ikke publisert.

Hele årsmeldingen fra Borgarting finner du her.