Det fremgår av en artikkel NRK publiserte mandag.

NRK skriver at de har analysert over halvparten av alle meddomsrettsakene fra norske tingretter de siste to årene – totalt 9000 dommer. Undersøkelsen viser at retten er enstemmig i 93 prosent av tilfellene. I de 7 prosent av sakene hvor det er dissens, er det en helt tydelig tendens til at meddommerne voterer i favør av tiltalte. I 79 prosent av dissenssakene stemte én eller begge meddommerne for frifinnelse eller lavere straff.

– Hvis meddommerne har en tendens til å utmåle mildere straffer, burde kanskje fagdommerne reflektere rundt praksisen sin, sier professor i rettsvitenskap Maria Astrup Hjort ved UiO til NRK.

Annonse

Legal Officer - Food and Veterinary Unit

Endrede holdninger

En undersøkelse som ble publisert i februar 2023, viste at det de senere årene har vært en stor nedgang i den generelle befolkningens straffevillighet.

Velferdsforskningsinstituttet NOVA hadde, sammen med UiO og KRUS, undersøkt holdninger til kriminalitet, straff og straffegjennomføring i den norske befolkningen, og gjorde flere funn.

For det første ble det tydelig at deltakerne i undersøkelsen trodde straffnivået i Norge var langt lavere enn hva det faktisk er. For det andre var det generelle ønsket om strengere straffer vesentlig lavere enn hva det har vært i tidligere undersøkelser. Forrige gang en slik undersøkelse ble gjort, var for 10 år siden.

Første gang

– Meg bekjent er det første gang en undersøkelse viser at flertallet mener straffenivået i landet er passende og ikke for mildt, uttalte prosjektleder Lars Roar Frøyland i forbindelse med at rapporten ble lansert.

Andelen som mener at straffene i Norge er for milde, hadde i undersøkelsen sunket til 43 prosent, fra 65 prosent for 10 år siden. Undersøkelsen viste også at synet på bruk av fengselsstraff er i endring, slik at stadig flere ønsker alternativ straffeformer til fengsel, som elektronisk fotlenke og samfunnsstraff.

– Det er all grunn til at politikerne justerer kursen etter dette, sier forsvarer Frode Sulland til NRK.