– Vi må unngå at dette blir en distriktspolitisk slagmark, sa domstolsdirektør Sven Marius Urke til Rett24 i mai.

Så langt tyder lite på at han får ønsket oppfylt. Søndag kveld lekket Adresseavisa hovedkonklusjonen i kommisjonens rapport, og basert på dette slår Arbeiderpartiet og Senterpartiet fast at de er sterkt imot.

– Hvis disse lekkasjene stemmer, kan vi allerede nå avvise støtte til en slik massiv nedlegging av tingretter. Det er klart vi skal lese utredningen nøye, men Ap støtter ikke en slik massiv nedlegging av tingrettene som det er kommet lekkasjer om, seier justiskomiteéns leder Lene Vågslid til dagens Klassekampen.

Kommisjonens strukturutredning legges frem klokken 12, og den vil foreslå at antall førsteinstansdomstoler kuttes fra dagens 60 til 22.

– Vi vil ha en desentralisert domstolsstruktur, og vi mener domstolene må styrkes. De siste årene har vi sett en sulteforing av domstolene, sier Vågslid til avisen.

Annonse

Arbeidsrettsadvokat til internasjonalt advokatfirma

– Useriøst

Jenny Klinge (Sp), nestleder i justiskomitéen på Stortinget, mener ifølge avisen at forslaget «er nok noko regjeringa sit og gnir seg i henda over».

Høyres Peter C. Frølich mener Vågslid og Klinge opptrer useriøst.

– Her sitter to store partier og kansellerer domstolenes eget ønske uten engang å lese rapportern først. Hvor useriøs kan man egentlig bli, spør Frølich.