Lukasz Piebiak har vært visejustisminister i den nasjonalkonservative polske regjeringen i fire år. I denne perioden har kontroversene vært mange, etter hvert som regjeringen - som har rent flertall i nasjonalforsamlingen - har vedtatt en rekke lover for å båndlegge domstolenes kontroll med den utøvende makt.

Mandag offentliggjorde det polske nettstedet Onet.pl utskrifter fra en Whatsapp-samtale mellom Piebaks nærmeste rådgiver og en kvinne som opererte som anonym troller i sosiale medier. Piebak selv skal også ha vært i direkte kontakt med henne. Ifølge utskriften blir kvinnen og rådgiveren enige om å «slå til hardt», fordi den aktuelle dommeren er «kastens viktigste quarterback». «Kasten» skal være et begrep for dommere som motarbeider justisreformene.

De to blir enige om å plante rykter om en elskerinne, og at det er tvil farskapet til dommerens fem år gamle barn.

Utskriftene finner du her (på polsk)

– Av hensyn til mitt ansvar for suksessen til reformene som jeg har jobbet hardt for i fire år, leverer jeg min avskjed som visejustisminister til justisministeren, skrev Piebak i en uttalelse til det statlige nyhetsbyrået PAP, ifølge Reuters.

Det ultrakonservative regjeringspartiet har nå hatt all makt i Polen i fire år, og i oktober er det nytt valg til nasjonalforsamlingen.

Rett24 gjennomgikk utviklingen senest her

Angrepene på domstolene og den voldsomme kritikken dette har møtte fra resten av Europa, ser imidlertid ikke ut til å ha lagt noen nevneverdig demper på polakkenes entusiasme for blåbrun politikk. Meningsmålingene viser at det såkalte Lov og orden-partiet, PiS, har vesentlig større oppslutning nå enn ved forrige valg.

Ved valget i 2015 fikk PiS 37,6 prosent av stemmene, noe som grunnet valgsystemet i Polen var nok til rent flertall i parlamentet. Dette ble den første rene flertallsregjeringen i Polen siden kommunismen.

De siste meningsmålingene gir regjeringspartiene rundt 45 prosent oppslutning.

Valget holdes 13. oktober.