Rettshjelpsatsen skal økes med 50 kroner, fra 1265 kroner til 1315 kroner, en vekst på fire prosent. Det er ett prosentpoeng høyere enn den forventede generelle veksten i konsumprisindeksen neste år, som er beregnet til 3 prosent. Dette følger ordlyden i den avtalen som førte til at advokataksjonen ble avsluttet i sommer.

I forslaget fremhever departementet at salærsatsen da vil ha økt med 21 prosent siden 2022.

Det fremkom da regjeringen offentliggjorde sitt forslag til statsbudsjett for 2025 i formiddag. Regjeringen varsler også at en forskrift om årlig prisjustering av rettshjelpsatsen skal komme på plass i i 2025, samt at den nye advokatloven skal tre i kraft fra 1. januar.

Annonse

Er du jurist og vil bli personvernrådgiver i avdelingen Juridisk og anskaffelser i Statens vegvesen?

Nye tingretter

Domstolene skal ifølge forslaget få en vekst på drøyt seks prosent i sine budsjetter. I dette inngår blant annet:

  • 50 millioner til å opprette fem nye tingretter, som ledd i regjeringens domstolsreverseringsreform 
  • 19,5 mill. kroner til oppgradering av domstolslokaler på Sortland, Sandnessjøen, Vågåmo, Leirvik, Kviteseid, Fredrikstad, Lillestrøm og Hardanger
  • 30,5 mill. kroner til midlertidige lokaler i Bergen mens det gamle tinghuset pusses opp, pluss en økning på 11 millioner til selve oppussingen. Dette fordi man ved «ein inkurie» hadde glemt å ta med kunstnerisk utsmykking i de opprinnelige budsjettet.
  • Snaut 90 millioner til satsinger på IT-utvikling samt lyd & bilde i flere rettssaler
  • 11 millioner til hurtigspor for straffesaker mot mindreårige, i Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett 

– Vi er glade for Regjeringens satsing for å styrke domstolenes kapasitet til å håndtere økningen i ungdomskriminalitet. Vi forstår at det trengs en spesiell satsing i Oslo, som har en høy andel av disse sakene. Dette er imidlertid en nasjonal utfordring. Cirka 75 prosent av disse sakene er i andre deler av landet enn Oslo. Vi håper derfor at Stortinget utvider denne satsingen, slik at også de øvrige domstolene får bedre kapasitet til å håndtere saker som involverer unge tiltalte så raskt og effektivt som mulig, skrive Domstoladministrasjonen i en pressemelding.

Påtaleløft

Fra tidligere var det kjent at det skal settes av 2,8 milliarder kroner til å bekjempe kriminalitet. Av budsjettet fremkommer det at politiets budsjett øker med over 12 prosent.

Posten som heter påtalemyndigheten i politiet øker med snaut 9 prosent, noe som er mer enn 130 millioner kroner opp fra inneværende år. Dette er langt mer enn hva Den høyere påtalemyndighet kan forvente seg. av budsjettforslaget fremkommer det at Riksadvokaten og statsadvokatenes budsjett skal øke med drøyt to prosent, det vil si rundt 18 millioner kroner, og mindre enn antatt prisvekst.

I dokumentet fremhever departementet at Den høyere påtalemyndighet i fjor fikk «markant auka løyvingar», nærmere bestemt 43 millioner kroner,  til styrket fagledelse. Samtidig spares det inn 9 millioner kroner på at Generaladvokatembetet legges ned.