Politiet får den største potten på 2,4 milliarder kroner. Det er en økning på 10 prosent fra i dag.

– Vi forventer at politiet bruker midlene til å styrke grunnbemanningen. Flere politifolk i gatene, som nabolagspolitiet på Grønland, Tøyen og her på Mortensrud, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Han møtte pressen på Mortensrud politipost i Oslo sammen med justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mandag morgen.

Annonse

Haavind styrker laget med en dyktig advokatfullmektig med interesse for børs, kapitalmarked og finansregulatorisk, og ønsker deg med på laget!

Svenske tilstander

Pengetildelingen har regjeringen kalt gjengpakke 2. Foruten politiet får påtalemyndighet, domstoler, kriminalomsorg, barnevern, skoler og kommuner alle sin del av potten.

Regjeringen legger i oktober fram sitt forslag til statsbudsjett for 2025.

– Dette er en hovedsatsing for regjeringen, som vi varslet i vår og har som hovedsak i budsjettet vi legger fram om kort tid, sier Støre.

Trusselen fra organiserte kriminelle har aldri vært større i Europa, ifølge Støre.

– Den svenske voldskriminaliteten begynner å synes i vårt land, sier han.

90 millioner kroner går til å bekjempe økonomisk kriminalitet. Ny teknologi skal bidra til å avdekke og ta bakmenn, og kompetansen og kapasiteten i politidistriktene og Økokrim skal økes.

Økt kapasitet i ungdomsfengsler

Kriminelle gjenger jobber profesjonelt og systematisk, understreker justisministeren.

– De er der hele veien fra barn og unges oppvekst og opp i intrikate kriminelle nettverk som vi må lykkes med å knuse. Vi må ha en bred innsats i samfunnet, sier Mehl.

400 millioner kroner går til å ta ungdomskriminelle. Flere barn og unge under 18 år begår kriminalitet enn tidligere.

– De må møtes med raskere reaksjoner og straffer som virker, sier Støre.

100 millioner kroner settes av til å doble kapasiteten i ungdomsfengslene i 2025, og det satses på en nær tredobling året etter.

Annonse

Rådgiver / seniorrådgiver

Åpner for bruk av fotlenke i varetekt

Regjeringen åpner også for å ta i bruk fotlenke som soning av varetekt for de unge kriminelle.

– Det er et hull i vårt system når det gjelder å håndtere de yngste kriminelle på en måte som gir oss som borgere trygghet, beskytter dem og tar hensyn til at de er barn, sier Støre.

Blant annet skoler og barnevernet skal styrkes for å kunne håndtere disse barna.

– Selv om Norge er et trygt land og Oslo en trygg hovedstad, er det veldig alvorlig når nabolag trues og det skapes utrygghet. Det er en gift for fellesskapet, sier Støre.

(NTB)