Vinteren 2021 sa Bjørn Gabrielsen opp sin stilling i Dagens Næringsliv, etter å ha hatt ansvar for den daglige spalten «På Nattbordet» i 15 år. Der intervjuet han et bredt spekter av mennesker om deres lesevaner, som barn og som voksen.

I forbindelse med at han la fra seg spalten, uttalte han til til Medier24: «Det er vemodig. På en annen side så har jeg ventet på dette i noen år. Da jeg tok over, skrøt jeg at jeg skulle holde på like lenge som forgjengeren. Det var ikke helt i tankene mine at papiravisen ikke gikk inn i evigheten».

Spalten så opprinnelig dagens lys så langt tilbake som i 1985.

Annonse

Partnerkandidater søkes

Gratis for alle

Dagens Næringslivs spalte eksisterer i dag ikke lenger, men nå gjenoppstår den i ny drakt her i Rett24. Riktig nok ikke i papirformat, som i glansdagene, og ikke daglig, men i vår nye spalte «Nattbordet – med Bjørn Gabrielsen» vil Rett24s lesere hver lørdag få servert et klassisk Gabrielsen-intervju om lesevanene til norske jurister.

Jurister, ja. Rett24 ville jo ikke være Rett24 om den begynte å lage journalistikk på hva ikkejurister har på nattbordene sine.

– Med mindre særlige grunner skulle tilsi et unntak, da. Man må alltid ha en unntakshjemmel. Jeg er uansett veldig glad for at Gabrielsen ville være med på dette. Jeg tror dette er en utvidelse av Rett24-konseptet mange av våre lesere vil få stor glede av. Og kanskje vil vi få noen nye lesere også, hvem vet. Gratis tilgjengelig og åpent for alle blir det i hvert fall, sier Kjetil Kolsrud, redaktør i Rett24.

Lang erfaring

Gabrielsen har selv utgitt en rekke bøker, og har lang erfaring som litteraturkritiker. Han jobber også som lærer, og du kan lese mer om hans uvanlige bakgrunn i dette portrettet, som Aftenposten publiserte i 2020: Bjørn Gabrielsen: – Alle bøkene mine er et rop om hjelp

– Hva tenker du rundt det å restarte dette prosjektet i Rett24?

– På den ene siden tenker jeg at jeg har et verk som egentlig er avsluttet. Men samtidig synes jeg bare at dette er et så gøyalt samtaleemne, at jeg kan ikke la være. Det er jo dessuten en forbindelse mellom tekst og lov. Jeg merker at  nesten uansett hvilket alderstrinn jeg har undervist i, så kommer jeg ikke unna de ti bud, sier Gabrielsen, som jobber som lærer.

– Som matematikk startet med regnskap – «Arktusj fra Grum skylder meg ti Aden» – så starter litteratur med loven: Noe må prioriteres over noe annet, to ting som ligner er ikke nødvendigvis like, og hvordan kan noe formuleres slik at det gjelder for alle. Disse problemstillingene kan bare formuleres gjennom lov og litteratur, sier Gabrielsen.

Første utgave av «Nattbordet – med Bjørn Gabrielsen» finner du her.