– Uttalelsene om Domstoladministrasjonen fra Senterpartiets justispolitiske talsperson er dypt urovekkende, sier Juristforbundets Håvard Holm, i en uttalelse som er signert av ham selv og Dommerforeningens leder Kirsten Bleskestad.

Bakgrunnen er en artikkel Klassekampen publiserte lørdag, der Sp's justispolitiske talsperson Else Marie Rødby ble intervjuet om partiets arbeid for å splitte opp dagens rettskretser i mindre enheter. At DA og Senterpartiet har svært ulikt syn på hva som er den beste organiseringen av domstols-Norge er ikke nytt, men i intervjuet forklarer Rødby dette med at «det er rett og slett berre at vi har eit anna politisk syn på korleis vi skal byggje samfunnet vårt».

I intervjuet uttaler hun også:

«Domstolsadministrasjonen er ikkje nokon nøytral fagleg aktør. Eg vil heller seie at dei driv ein form for politisk kampanje, og difor ser vi også på dei som ein politisk motstemme.»

Annonse

Jurist / advokat / advokatfullmektig

– Skadelig

Dette får både Juristforbundet, Dommerforeningen og Domstoladministrasjonen til å reagere.

– DA er et forvaltningsorgan, som skal sikre domstolene størst mulig uavhengighet fra den utøvende statsmakt. Det skal arbeide for at domstolene på best mulig måte kan fylle sitt samfunnsoppdrag, i dag og i fremtiden. Faglige synspunkter på organiseringen av domstolene er selvfølgelig en del av dette oppdraget. Uttalelser fra en ledende justispolitiker i et regjeringsparti om at DA ikke er en nøytral faglig aktør, men en «politisk motstemme» som driver en form for «politisk kampanje», er åpenbart et forsøk på å svekke DAs legitimitet, både generelt og som premissleverandør i domstolfaglige spørsmål, sier Holm.

Han mener justisministeren nå må klargjøre om dette er et syn som deles av regjeringen.

– Beskyldninger fra høyt justispolitisk hold om politisk aktivisme, uansett hvor grunnløse de måtte være, er skadelige for tilliten til DA, og domstolene generelt. Vi velger inntil videre å tro at uttalelsene ikke er dekkende for justisministerens og regjeringens syn. Dette bør i så fall klargjøres så snart som mulig, sier Holm.

Vil be om møte

Direktør for Domstoladministrasjonen, Sven Marius Urke, sier at han nå vil be om et møte, for å avklare om Senterpartiet deler Rødbys oppfatning av Domstoladministrasjonen som en «politisk motstemme» som ikke er faglig nøytral.

– Domstoladministrasjonen er overrasket over denne uttalelsen, og mener den må bero på en misforståelse med hensyn til vår rolle og vårt samfunnsoppdrag, sier Urke.

– Domstoladministrasjonen er et uavhengig fagorgan, som skal arbeide for å sikre uavhengige, faglig sterke og ressurseffektive domstoler. Organiseringen av domstolene har stor betydning for alle disse kvalitetene ved våre domstoler. At dette spørsmålet også har en politisk dimensjon, fratar ikke Domstoladministrasjonen retten og plikten til å arbeide for en organisering som på best mulig måte ivaretar borgernes rettsikkerhet, sier Urke.

Urke understreker at han er opptatt av å holde fokus på høringen om endringer av domstolstrukturen. Regjeringens reverseringsforslag ble sendt ut i januar, og har høringsfrist i april.

– Domstoladministrasjonen vil utarbeide et grundig høringssvar, og ellers medvirke til at den politiske beslutningen som til slutt avgjør saken bygger på riktig faktum og solide faglige vurderinger, sier Urke.

Else Marie Rødby besvarte søndag ikke en henvendelse fra Rett24 om uttalelsene.