I januar kunne Rett24 fortelle at styret i Det juridiske fakultets lovsamlingsfond har besluttet å legge ned lovsamlingen. Årsaken er sviktende salgstall, etter at studentene nå går over til å bli heldigitale.

Dette historiske øyeblikket markerer Rett24 – i samarbeid med Fagbokforlaget og UiO – ved å arrangere slippfest og gravøl i Frokostkjelleren.

Arrangementet finner sted 20. mars fra klokken 18 og er åpent for alle.

Arrangementet på Facebook

Signert utgave

– Det er vemodig at årets utgave av Norges Lover blir den siste, men oppløftende å se at interessen for et gravøl er så stor. Det er tydelig at mange jurister fremdeles har et nært forhold til lovsamlingen, sier stipendiat ved Institutt for offentlig rett, Bård Sverre Tuseth. Han sitter i redaksjonskomitéen til lovsamlingen.

tb111b78
Adele Matheson Mestad blir konferansier.

Ettersom intet bokslipp er komplett uten en boksignering, har Rett24 avtalt med Høyesterett, Stortinget og Statsministerens kontor at ett eksemplar av den siste lovsamlingen skal signeres av lederen for hver av de tre statsmaktene. Signeringene fra justitiarius Toril M. Øie, stortingspresident Tone W. Trøen og statsminister Erna Solberg vil skje i forkant av bokslippet.

Dette unike eksemplaret av Norges Lover 1687-2018 vil så, under arrangementet, bli auksjonert ut til inntekt for fri rettshjelp.

Auksjonen er nå åpen, du kan sende inn bud her.

Pengene fra auksjonen vil bli overført til JussBuss, som skal fordele pengene mellom de forskjellige frivillighetsbaserte rettshjelptiltakene i Norge.

Arrangementet i Frokostkjelleren blir en blanding av fag, nostalgi og mingling i baren. I korte, 15-minutters innlegg vil

  • professor Inge Lorange Backer snakke om betydningen av å samle lovene mellom to permer
  • professor Marit Halvorsen dra et historisk perspektiv
  • høyesterettsdommer Henrik Bull snakke om lovsamlingen og domstolene
  • førsteamanuensis Jon Christian Nordrum foredra om tilpasningen til en juristhverdag uten trykte rettskilder, og
  • professor Kristin Bergtora Sandvik vise oss hvor robotjussen er på vei. 

Til slutt vil det bli mulig å legge inn et siste bud, før kjøperen av den signerte lovsamlingen får overrakt eksemplaret.

– Verdig punktum

– Det var mange flinke folk som ville bidra med refleksjoner rundt begivenheten vi nå står overfor. Både blant de som er kritiske til at lovene ikke lenger utgis samlet, og blant de som ikke er så skeptiske til en heldigital rettskildeverden. Det faglige programmet kommer til å belyse saken fra begge sider, og forsøker med det å sette et verdig punktum for utgivelsen av det som i mer enn hundre år har vært norske juristers standardverktøy, sier Tuseth.

Konferansier blir Adele Matheson Mestad fra Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter.

Etter at Rett24 omtalte nedleggelsen i januar, startet Stortinget en utredning av om lovgiverne selv skal finansiere en særskilt trykket versjon. Dette er fortsatt uavklart, men den ordinære lovsamlingen vil uansett ikke bli utgitt igjen.