Den tre år lange rettslige runddansen i den såkalte Campbell-saken fikk en overraskende bråstopp onsdag, da forberedende dommer Per Erik Bergsjø avsa en kjennelse som hever hele tvisten.

Saken handlet på overflaten om en canadisk kvinne som søkte familiegjenforening med en norsk statsborger, på grunnlag av at hun en periode har hatt opphold i Sverige.

Den underliggende, langt mer betente delen av saken, gjaldt hvilken innflytelse EU-bestemmelser som ikke gjort til en del av EØS-avtalen, skal få for tolkningen av EØS-avtalen.

Les mer om prinsippene i saken her 

Annonse

Konsernadvokat / Group Legal Counsel

På oppløpet

Saken ble opprinnelig behandlet av Høyesterett i avdeling i fjor, men etter at forhandlingene var avsluttet, besluttet retten å sende saken til EFTA-domstolen for rådgivende uttalelse. Deretter skulle hele saken forhandles på nytt, bare denne gangen i storkammer med 11 dommere. 

Men slik blir det altså ikke. I onsdagens kjennelse opplyses det at kvinnen trakk anken i et brev til Høyesterett sist uke. Dette til tross for at hun så sent som nå i mai i hovedsak fikk medhold i EFTA-domstolen. Kun storkammersaken gjensto.

Hennes prosessfullmektig gjennom alle årene tvisten har pågått, Anne-Marie Berg, opplyser at hennes klient ikke lenger har rettslig interesse i saken.

– Saken er at hun nå har fått oppholdstillatelse på et annet grunnlag. Dermed har hun ikke lenger interesse i å gjennomføre en storkammersak. Det ville dessuten være å sløse med samfunnets ressurser, sier Berg.

– Beklagelig

Prosessfullmektig for staten, Pål Wennerås, mener det er synd at dialogen mellom Høyesterett og EFTA-domstolen ikke blir sluttført i denne saken.

– Jeg kan ikke huske at det har skjedd før. Staten hadde sett frem til å få saken behandlet i storkammer. Den umiddelbare konsekvensen av dette, er at den rettsavklaringen som skulle skje ved at saken kom opp i sin fulle bredde i i Høyesteretts storkammer, nå ikke vil skje. Staten ved UNE så frem til behandlingen av saken, og synes dette er beklagelig, sier Wennerås.