I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett i vår, varslet regjeringen at den ønsker å splitte opp tingrettene i Telemark, Buskerud, Møre og Romsdal, Hordaland og Vestre Innlandet og Ringerike, Asker og Bærum tingrett.

Resultatet av de seks splittes, blir 11 nye tingretter. Prosessen er antatt å koste rundt 50 millioner kroner.

Annonse

Avdelingsdirektør seksjon for energi- og vassdragsrett

Fremdriftsplan

Neste uke holdes det styremøte i Domstoladministrasjonen, og der vil direktør Sven Marius Urke redegjøre for fremdriften i oppsplittingen.

Av styrepapirene fremkommer det at oppsplittingen av IT-systemene ikke kan gjøres før den nåværende prosessen med å bytte ut domstolenes driftssystem er fullført, etter planen i februar. «Denne justeringen av domstolstrukturen er ikke positiv», skriver Urke, og videre:

«Vedtaket om nye tingretter kommer på et tidspunkt hvor Norges domstoler er inne i sluttfasen av en toårig anskaffelsesprosess med skifte av driftsleverandør (Drift 24). (...) Overgangen til ny driftsleverandør berører alle domstolens IT-systemer og tjenester og innebærer at alle systemer og løsninger skal flyttes over til ny infrastruktur, ikke bare Lovisa.

(...)

Prosessen med skifte av driftsleverandør og flytting av alle våre systemer og løsninger er ikke forenlig med en parallell prosess med splitting av systemer og data inn i nye tingretter. Et forsøk på å kjøre disse i parallell vil innebære en vesentlig forhøyet gjennomføringsrisiko for to prosesser som i utgangspunktet hver for seg har en betydelig gjennomføringsrisiko.»

Innen sommeren

Blant de første skrittene som nå skal gjøres, er å lyse ut de nye sorenskriverstillingene, med en forventet avklaring på nyåret. Deretter skal det lages nye meddommerutvalg, og så skal det tekniske komme på plass utover våren.

«En oppsplitting i de tekniske systemene og sakene i LOVISA har ikke vært gjennomført tidligere og er en mer krevende prosess enn sammenslåing. Dette innebærer at det meste av dokumentasjon, script og prosedyrer fra Domstolsreformen i 2021 ikke lar seg gjenbruke, men må tilpasses eller gås opp på nytt», heter det i styrepapirene, hvor det tas sikte på at alle de nye tingrettene skal være åpnet innen utløpet av andre kvartal neste år.

Annonse

Vil du være med å styrke vår transaksjonsavdeling?

Disse blir nye

Stortingets vedtak betyr at:

  • Vestre Innlandet tingrett skal deles i to. Den ene delen skal hete Gudbransdal tingrett, og ha rettssteder i Lillehammer og Vågamo. Den andre skal hete Gjøvik og Valdres tingrett, og rettssteder i Fagernes og Gjøvik.
  • Telemark tingrett deles i to. Den ene delen skal hete Øvre Telemark tingrett, og ha rettssteder i Kviteseid og Notodden. Den andre skal hete Nedre Telemark tingrett, og holde til i Skien.
  • Buskerud tingrett og Ringerike, Asker og Bærum tingrett skal deles i tre. Den ene delen skal hete Buskerud tingrett, og ha rettssteder i Drammen, Kongsberg og Hokksund. Den andre delen blir Asker og Bærum tingrett, som i gamle dager, med rettssted i Sandvika. Den tredje og siste delen slår sammen Hønefoss fra Ringerike og Hallingdal fra Buskerud, til en helt ny enhet ved navn Ringerike og Hallingdal tingrett. Denne vil da få rettssteder i Hønefoss og Nesbyen.
  • Møre og Romsdal tingrett skal deles i to. Den ene delen skal hete Sunnmøre og Søre Sunnmøre tingrett, og ha rettssteder i Ålesund og Volda. Den andre skal hete Nordmøre og Romsdal tingrett, og ha rettssteder i Kristiansund og Molde.
  • Hordaland tingrett skal deles i to. Rettsstedet i Bergen forblir Hordaland tingrett som i dag, mens Hardanger tingrett i Lofthus gjenoppstår som før reformen. Hardanger tingrett var den gang en av landets absolutt minste tingretter. For å øke størrelsen noe vil regjeringen legge Voss Herad og Samnanger kommune, som før reformen soknet til Bergen tingrett, inn under den gjenoppståtte tingretten i Hardanger.