Bakgrunnen for saken var en ulykke i september 2021, der et rådyr ble påkjørt og hardt skadet i Notodden kommune. Saken endte med betydelig lokal oppmerksomhet, ettersom to forbipasserende sjåfører valgte å avlive det lidende dyret gjennom å rygge over dyrets hode med en lastebil.

En forbipasserende fotgjenger reagerte kraftig på avlivingsmetoden, og etter et leserinnlegg i lokalavisen endte episoden med tiltale for brudd på dyrevelferdslovens forbud mot avliving på uforsvarlig måte. For dette fikk de to sjåførene henholdsvis 16 og 24 dagers ubetinget fengsel i Telemark tingrett.

Annonse

Advokat hos kommuneadvokaten

Bare én anket

Den ene av de to valgte å godta dommen, mens den andre anket – og ble frikjent. Frifinnelsen kom fordi lagmannsretten, etter en helhetsvurdering av situasjonen på skadestedet, mente avlivingen ikke var uforsvarlig. Dermed endte man i en situasjon der én person var rettskraftig dømt til fengsel for noe ankedomstolen mente ikke var rettsstridig.

I en dom som nå er publisert, fremkommer det at statsadvokaten kort tid etter lagmannsrettens dom valgte anke den rettskraftige tingrettsdommen til gunst for domfelte. Straffeprosessloven har en bestemmelse som sier at påtalemyndigheten kan anke til gunst også etter at ankefristen er gått ut. Agder lagmannsrett siterer fra påtalemyndighetens påtegning:

Bevissituasjonen i forhold til B er den samme som for A, og påtalemyndigheten finner derfor at også B må frifinnes. Når anken blir henvist vil påtalemyndigheten frafalle forfølgningen, slik at lagmannsretten kan avsi frifinnelsesdom uten ankeforhandling (...).

– Riktig og god løsning

Lagmannsretten kommenterer at den ikke finner det nødvendig først å henvise anken til ankeforhandling, for at påtalemyndigheten så på ny skal bekrefte at forfølgningen er frafalt. I stedet ble det avsagt frifinnelsesdom umiddelbart, etter skriftlig behandling.

Den nå frikjente mannens forsvarer, Wenche M. Kåsa, opplyser at hennes klient ennå ikke var blitt innkalt til soning før påtalemyndigheten snudde.

– Det var en sammensatt vurdering bak det at han ikke anket, men han opplever at den løsningen den saken nå har fått er riktig og god, sier Kåsa.